Учен консумира 720 яйца за месец в името на науката

0
Докторант от Харвард доказа, че яйцата не повишават холестерола
Докторант от Харвард доказа, че яйцата не повишават холестерола

Докторант от Харвард доказа, че яйцата не повишават холестерола

Популярното убеждение, че консумацията на яйца води до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, е поставено под въпрос от нов експеримент, проведен от докторант в Харвардския университет. Ник Нориц, който провежда изследването, предприе необичаен подход, за да тества своята хипотеза, че яйцата всъщност могат да имат положителен ефект върху нивата на холестерола.

В продължение на един месец Нориц консумира по 24 яйца дневно, достигайки общо 720 яйца за целия период на експеримента. Целта му беше да провери дали тази значителна консумация ще повлияе негативно на нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни още като "лошия холестерол".

Резултатите от изследването се оказаха изненадващи. След приключването на експеримента, Нориц споделя: "Не забелязах никакви негативни ефекти от диетата си." Още по-впечатляващо е, че измерванията показват намаляване на количеството LDL в тялото му с 18 процента.

Тези находки противоречат на широко разпространеното схващане, че яйцата повишават нивата на холестерола. Всъщност, резултатите подкрепят първоначалната хипотеза на Нориц, че консумацията на яйца може да има благоприятен ефект върху липидния профил.

Някои експерти предполагат, че наблюдаваното намаление на LDL нивата може да се дължи на реакцията на черния дроб. Според тази теория, при значителна консумация на яйца, черният дроб може да реагира чрез намаляване на производството на липопротеини с ниска плътност.

Въпреки тези обещаващи резултати, важно е да се отбележи, че изследването на Нориц е индивидуален експеримент и не представлява широкомащабно клинично проучване. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези находки и да се разберат по-добре дългосрочните ефекти от високата консумация на яйца върху здравето.

В контраст с резултатите от експеримента на Нориц, гастроентеролози продължават да съветват индивидите с високи нива на холестерол да ограничават приема на храни, богати на наситени мазнини, включително яйца. Това подчертава необходимостта от балансиран подход към храненето и важността на индивидуализираните хранителни препоръки.

Изследването на Нориц повдига интересни въпроси относно връзката между консумацията на яйца и нивата на холестерола. То подчертава нуждата от по-нататъшни научни проучвания в тази област, които да помогнат за изясняването на сложните взаимодействия между хранителните навици и метаболизма на липидите в организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари