Циклонът "Ашли" връхлита Румъния

0
Румъния се готви за тежък метеорологичен уикенд
Румъния се готви за тежък метеорологичен уикенд Снимка: Правителствена прессслужба Румъния

Румъния се готви за тежък метеорологичен уикенд

Румъния се подготвя за тежък уикенд, изправена пред двойна заплаха от екстремни метеорологични явления. Страната ще бъде връхлетяна от циклона "Ашли", докато същевременно се очаква покачване на нивото на река Дунав, което създава сериозни рискове от наводнения в няколко региона.

Националната служба по метеорология на Румъния е издала жълт и оранжев код за порои и бури през почивните дни. Прогнозите сочат, че на места може да паднат до 100 литра дъжд на квадратен метър, а температурите ще се понижат драстично - от 30 до 15 градуса по Целзий.

Елена Матееску, директор на Националната служба по метеорология, описва сериозността на ситуацията: "През уикенда Румъния ще бъде засегната от две припокриващи се екстремни явления. Циклонът "Ашли" ще помете страната от запад на изток, като пикът ще бъде в неделя вечерта в Букурещ и в южните окръзи на страната. Също така в периода 30 септември – 1 октомври се очаква Дунав да прелее. Има риск от наводнения". Матееску не изключва възможността за въвеждане на най-високото ниво на предупреждение - червен код за опасно време.

Министърът на околната среда, Мирча Фекет, изрази загриженост, че предстоящата метеорологична обстановка може да доведе до ситуации, подобни на тези в град Галац, където наводненията, причинени от циклона "Борис", взеха седем жертви. В отговор на заплахата властите са разширили наблюдението на притоците на Дунав от днес. Очаква се решение за евакуация да бъде взето след заседание на министерската комисия за извънредни ситуации по-късно през деня.

Националната администрация "Румънски води" предупреждава за потенциално критична ситуация. Ако дебитът на река Дунав надхвърли 15 000 кубически метра за секунда - ниво, достигнато при наводненията през 2006 година - съществува риск от срутване на дигата при Борча. Подобно развитие би довело до наводняване на Аутострада Соарелуй (Autostrada Soarelui), една от ключовите транспортни артерии в Румъния.

Ситуацията е особено тревожна в окръзите Телеорман, Гюргево и Долж, където защитните съоръжения вече са компрометирани от предишни наводнения. Това поставя допълнителни предизвикателства пред властите в усилията им да предотвратят потенциални бедствия.

Румънските власти призовават гражданите да следят внимателно метеорологичните прогнози и да се съобразяват с всички инструкции за безопасност, издадени от компетентните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    До 1
    Чети повече.Не е най важното да имаш лаптоп...
  • 2
    3
    до 1
    Ами риторично ти отговарям, учи география! Българският бряг е висок, румънският е нисък, всяка година при „черешовите води“ румънците са залети! При това ниво, което се очаква, действително няма опасност!
  • 3
    2
    до 1
    Бреговете от румънската страна и от българската страна на Дунав са различни и различно укрепени. Напълно възможно е, на определени места тях да ги залее, а нас не.
  • -3
    1
    Десислава
    От Румънска страна очакват Дунава да прелее и информират ( предупреждават ) населението , а нашите " УМНИЦИ" смело твърдят , че няма опасност ! Вие на кого ще повярвате ? Въпросът ми е риторичен .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари