Евакуират хиляди хора в Румъния заради лошото време

1
Морският и речният трафик е спрян
Морският и речният трафик е спрян

Морският и речният трафик е спрян

Общо 6014 души бяха евакуирани през последното денонощие от 28 населени места в окръзите Арджеш, Брашов, Галац и Васлуй в Румъния заради силните дъждове и риска от наводнения, съобщиха от Главния инспекторат за извънредни ситуации. Евакуацията е превантивна мярка, след като преди две седмици в окръг Галац наводнения отнеха живота на седем души.

Морският и речният трафик в страната е спрян, а маневрите във всички пристанища в окръзите Констанца и Тулча са временно прекратени поради неблагоприятни метеорологични условия и силни ветрове.

През последните 24 часа бурното време нанесе щети в 116 населени места в 29 окръга в Румъния, като вятърът събори дървета и стълбове, които повредиха автомобили и сгради.

„В момента ситуацията е под контрол“, заяви ръководителят на Главния инспекторат за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от местната медия Диджи24.

Учебните занятия в 25 населени места в окръг Галац бяха отменени заради рисковете от наводнения.

Жълт код за проливни дъждове е обявен за регионите Молдова, Добруджа, централна и източна Мунтения, където се очакват силни пориви на вятъра със скорост между 70 и 90 км/ч. В Източните и Южните Карпати дъждът ще премине в сняг.

Оранжев код за наводнения е в сила за шест окръга: Харгита, Муреш, Ковасна, Нямц, Бакъу и Вранча.

Румъния беше ударена от два екстремни метеорологични феномена през изминалия уикенд. Циклонът „Ашли“ премина от запад на изток, а пикът на бурята беше достигнат вчера в столицата Букурещ и в южните окръзи. В същото време нивото на река Дунав се повиши значително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари