Порои и бури заплашват Румъния през уикенда

0
Националната метеорологична служба предупреждава за риск от наводнения
Националната метеорологична служба предупреждава за риск от наводнения

Националната метеорологична служба предупреждава за риск от наводнения

Жителите и гостите на Румъния трябва да се подготвят за драстична промяна на времето през идните почивни дни. Национална служба по метеорология на страната издаде предупреждения за интензивни валежи и гръмотевични бури, които ще обхванат голяма част от територията.

Синоптиците са обявили жълт и оранжев код за опасност, като прогнозите сочат възможност за наводнения в някои райони, предава БТА. Очакваните количества валежи са стряскащи - до 100 литра на квадратен метър, което създава сериозни предпоставки за покачване нивата на реките и локални наводнения.

Елена Матееску, директор на Националната служба по метеорология на Румъния, разкри подробности за предстоящите метеорологични явления: "През уикенда Румъния ще бъде засегната от две припокриващи се екстремни явления." Тя поясни, че циклонът "Ашли" ще премине през страната от запад на изток, като най-силното му въздействие се очаква в неделя вечерта над Букурещ и южните окръзи.

Освен обилните валежи, румънците ще усетят и рязък спад в температурите. От летните 30 градуса по Целзий, живакът ще се понижи до едва 15 градуса, което ще създаде усещане за преждевременно настъпване на есента.

Матееску изрази загриженост относно потенциалните последици от неблагоприятните метеорологични условия: "Има риск от наводнения". Тази опасност е особено актуална за районите около река Дунав, където се очаква прииждане на водите в периода 30 септември - 1 октомври.

Властите призовават гражданите да следят внимателно метеорологичните бюлетини и да вземат необходимите предпазни мерки. Препоръчва се ограничаване на пътуванията в засегнатите райони и повишено внимание при шофиране поради възможността от внезапно влошаване на пътните условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари