Цената на златото счупи нов рекорд

0
Централните банки увеличават инвестициите си в благородния метал
Централните банки увеличават инвестициите си в благородния метал

Златото постави нов исторически рекорд, надхвърляйки 2560 долара за тройунция

В хода на днешната търговска сесия, цената на златото достигна невиждани досега висоти, преминавайки психологическата граница от 2560 долара за тройунция. Това стана ясно от данните на специализирания портал Trading Economics.

Експертите отбелязват, че рекордното поскъпване на благородния метал се дължи на комбинация от фактори, включително отслабването на американската валута и понижаващата се доходност на държавните ценни книжа. Допълнителен тласък дадоха и последните икономически показатели, които засилиха очакванията за по-агресивни мерки от страна на Федералния резерв на Съединените щати на предстоящото му заседание следващата седмица.

Според анализаторите, вероятността за намаляване на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв след септемврийското заседание на ръководството е почти сигурна. Нещо повече, данните на CME FedWatch показват, че търговците оценяват на над 40% шансовете базовата лихва да бъде редуцирана с цели 50 базисни пункта наведнъж.

Майкъл Армбрустър, управляващ партньор в Altavest, коментира пред MarketWatch: "Паричната политика, обвързана с инфлационните данни, е само част от пъзела. Наблюдаваме засилен глобален интерес към физическото злато." Той допълни, че според скорошно проучване, централните банки по света увеличават инвестициите си в злато за сметка на резервите в американски долари.

"Огромният дефицит от няколко трилиона долара във федералния бюджет на САЩ води до инфлация и обезценява валутата ни," подчерта Армбрустър.

На борсата Comex, септемврийските фючърси върху златото се търгуваха на ниво от около 2568 долара за тройунция, отбелязвайки повишение от 0,4% спрямо предходната търговска сесия.

Оптимистични прогнози идват и от анализаторския екип на Goldman Sachs Research. Те предвиждат, че ценният метал може да достигне стойност от 2700 долара за тройунция в началото на 2025 година. Това очакване се базира на предположенията за по-ниски лихвени проценти в Съединените щати и засилено търсене на злато от страна на централните банки на държавите с развиващи се пазари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари