Треска за злато

1
Сложната връзка между цената на златото и инфлацията
Сложната връзка между цената на златото и инфлацията

Сложната връзка между цената на златото и инфлацията

Светът е обхванат от нова златна треска, но този път не става дума за търсене на златни находища, а за масово инвестиране в благородния метал. Инвеститори от всички краища на планетата – от големи правителства до малки вложители – се обръщат към златото като убежище в периоди на геополитическо напрежение и висока инфлация.

Рязко поскъпване на златото

От началото на 2024 година цената на златото е нараснала с впечатляващите над 25 процента, достигайки рекордните над 2700 долара за тройунция. Тези данни, публикувани от специализираната онлайн платформа "Инвестинг", показват значителния интерес към ценния метал в последните месеци.

Златото и инфлацията – сложна връзка

Въпреки че много инвеститори виждат в златото защита срещу инфлацията, връзката между двете не е толкова еднозначна. През 2022 година, когато инфлацията в Европа и САЩ започна да се покачва стремглаво, златото първоначално поскъпна, достигайки над 2050 долара за тройунция в началото на март. Впоследствие обаче цената му се понижи, въпреки продължаващото ускоряване на инфлацията.

Някои експерти смятат, че най-подходящият момент за инвестиране в злато е не когато инфлацията расте, а когато централните банки започват да понижават лихвените проценти. Аргументът е, че златото става по-атрактивно, когато доходността от облигации и банкови депозити намалява.

Геополитически фактори

Класическият аргумент в полза на инвестирането в злато е неговата роля на убежище по време на геополитически кризи. Въпреки това, последните събития в Близкия изток, включително конфликта между Израел и "Хизбула" в Ливан, както и иранската атака срещу Израел, не доведоха до драматично покачване на цената на златото.

Експертни прогнози

Джона Тевес, анализатор в швейцарската банка Ю Би Ес (UBS), прогнозира, че цената на златото ще продължи да се покачва, достигайки около 2800 долара в края на 2024 година и 3000 долара в края на 2025 година. Тези прогнози са значително по-високи от предишните очаквания.

Скептицизъм и предпазливост

Въпреки оптимистичните прогнози, някои експерти призовават към предпазливост. Нидерландската инвестиционна компания "Робеко" отбелязва, че трябва да се вземат предвид и скептичните гледни точки относно непрекъснатото поскъпване на златото.

Арноут ван Рейн, портфолио мениджър в "Робеко", посочва две ключови причини за инвестиране в злато: 1) постоянният интерес на водещите централни банки към ценния метал и 2) нарастващото богатство на азиатските инвеститори, които влагат значителни средства в злато.

Заключение

Въпреки че златото продължава да привлича нови инвеститори, експертите препоръчват внимателен подход. Докато някои виждат в него сигурно убежище в несигурни времена, други напомнят, че пазарът на злато може да бъде непредсказуем и не винаги следва очакваната логика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари