Тошко Йорданов: Титаните от ПП превърнаха президента в подписвач

0
ИТН обвини бившите управляващи за провала на промените в Конституцията
ИТН обвини бившите управляващи за провала на промените в Конституцията Снимка: Bulgaria On Air

ИТН обвини бившите управляващи за провала на промените в Конституцията

Днес в парламента се проведе спешен Председателски съвет, свикан по инициатива на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Въпреки заявената цел за постигане на важни решения, срещата завърши с политически конфронтации и остри реплики. Основните теми на дискусията бяха промените в Конституцията и действията на служебния кабинет, които предизвикаха разнопосочни реакции сред народните представители.

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), изрази силното си недоволство от организацията на съвета и начините, по които се вземат решения в настоящото Народно събрание. Според него инициаторите на съвета от ПП-ДБ са показали непоследователност и липса на сериозно намерение за постигане на консенсус.

"Легендите с важните решения ги създават журналистите, защото трябва да звучи готино. В тази каша се очаква да се вземат важни решения, а всъщност тези, които го свикаха, отбиваха номер. Проблемът го забъркаха ПП-ДБ. Първо те пуснаха някакво съобщение, че канят другите партии, а половин час по-късно започнаха да звънят на хора от конкретните партии. А по принцип се прави обратното," коментира Йорданов в предаването "Денят ON AIR".

Без резултатен диалог

Йорданов подчерта, че липсва реален диалог и възможност за постигане на съгласие в парламента. Той определи заседанието на Председателския съвет като безсмислена среща, на която всеки е изразил личното си мнение без да се стигне до конкретни решения.

"Този Председателски съвет беше ясно, че няма да роди нищо. Беше безсмислена среща, на която се казаха кой каквото си мисли по темата," заяви Йорданов и добави, че един от кулминационните моменти на срещата е бил ожесточен спор между Кирил Петков и Делян Пеевски.

Йорданов също така отправи критики към ПП-ДБ, обвинявайки ги за провала на реформите в Конституцията. Според него те трябва да поемат отговорност и да се извинят на българското общество за наложените промени.

"Те бяха по тяхна идея и на Христо Иванов, и на другите титани от "Продължаваме промяната". Винаги ще има политически привкус в служебните кабинети в този вариант на Конституцията," добави Йорданов, подчертавайки, че сегашната система само на думи се води демократична.

Политически грешки и последствия

Тошко Йорданов разкритикува поредицата от политически грешки, които според него са довели до настоящата криза в парламента. Той изтъкна, че промените в Конституцията, както и назначаването на политици в Конституционния съд, са грешни решения, които ще имат дългосрочни негативни последствия.

"Ако Петър Чобанов реши да излезе от БНБ, какво му пречи да стане служебен премиер? Това са поредица от грешни решения. И тези, които ги сътвориха, се опитват да страдат и да казват, че някой друг е виновен," заяви Йорданов и изрази недоволството си от липсата на отчетност сред управляващите.

На въпрос дали ситуацията би се успокоила, ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подаде оставка, Йорданов беше категоричен, че това няма да реши проблема. Според него президентът също не може да бъде обвинен за създалата се криза, тъй като промените в Конституцията са ограничили правомощията на президентската институция.

"Президентът е най-малко виновен. Те му натресоха поправките в Конституцията заради него. Орязаха правомощията му и превърнаха президентската институция в подписвач," заяви Йорданов, изтъквайки ролята на парламента в създаването на сегашната политическа ситуация.

Какво предстои?

Политическата ситуация в България остава нестабилна, а несъгласията между основните политически сили затрудняват вземането на ключови решения. Тошко Йорданов е на мнение, че ако не се предприемат сериозни действия за промяна на политическия курс, бъдещите парламентарни избори могат да доведат до още по-голямо разделение и нестабилност.

"Тежестта на партиите зависи от броя на депутатите вътре в парламента, а там ги пращат хората. Ако хората откажат да гласуват, най-вероятно ще получат още по-уродлив вариант на това," предупреди Йорданов, подчертавайки важността на активното гражданско участие в политическия процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари