Тодор Тагарев: Украйна показа, че Русия е уязвима

3
Бившият министър на отбраната коментира значението на последните военни действия
Бившият министър на отбраната коментира значението на последните военни действия Снимка: БТА / Архив

Бившият министър на отбраната коментира значението на последните военни действия

Бившият министър на отбраната, професор Тодор Тагарев, сподели своя анализ на текущата ситуация в руско-украинския конфликт в интервю за Дарик радио. Според него, неотдавнашните действия на украинските въоръжени сили на руска територия разкриват слабости в отбраната на агресора.

На 6 август 2024 година украински военни части, наброяващи хиляди бойци и подкрепени от безпилотни летателни апарати и тежко въоръжение, навлязоха в Курска област на Руската федерация.

"Украйна показа, че Русия е уязвима, че червените линии не са така ясно нарисувани, както някои хора си ги представят, и могат да бъдат променяни във времето", заяви професор Тагарев. Той допълни, че тези действия създават "по-добри условия за постигане на мир в бъдеще".

Експертът разгледа и стратегическите възможности, които се откриват пред украинските сили: "При по-сериозно украинско противодействие на Източния фронт – в Донбас и Луганск, и Донецка област и малката част от Харковска област, която държи руската армия, това позициониране на украинската армия може да ѝ даде възможност за флангова атака спрямо руските войски, но това е една пожелателна хипотеза".

Въпреки това, Тагарев прогнозира, че Украйна вероятно няма да насочи значителни допълнителни ресурси за завладяване на нови територии, а по-скоро ще се стреми да поддържа текущото положение.

Бившият министър подчерта сложността на ситуацията, отбелязвайки, че докато руските сили изглежда постигат определени успехи в Донецка област, украинската страна е успяла да завладее значителна част от Курска област на руска територия.

Професор Тагарев акцентира върху важността на подготовката на двете страни за предстоящия есенно-зимен сезон, което може да се окаже ключов фактор в развитието на конфликта.

Според експерта, действията на Украйна са доказали, че първоначалното определение на Кремъл за "специална военна операция" вече е неадекватно, тъй като бойните действия се водят и на руска територия. "Русия не може да гарантира собствената си територия и сигурност", заключи Тагарев, обяснявайки, че руското военно ръководство е оставило предимно наборни войници да охраняват граничните райони, които не са се справили ефективно с украинското настъпление.

Тази ситуация поставя под въпрос не само военната стратегия на Русия, но и нейната способност да защити собствените си граници, което може да има сериозни последствия за бъдещото развитие на конфликта и евентуалните мирни преговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    23
    робин худ
    Кохортата от дупедайци се е активизирала дано ви плащат достатъчно продажници на тигаренко и хамерика дупедайците само се моля изроди като дупеденко да не ни вкарат във война защото всеки нормален Българин пратите ли го на вайна боклуци безродни всички нормални ще минем през парламента и министерствата да изпразним по няколко пълнителя и така и така ще сме тотал щета дали там или тук все тая не го забравяйте боклуци безродни
  • -2
    22
    Мухахаха
    Това е Русия губела войната ми го каза един руски тираджия докато ме чукаше отзад,от него имам тази информация мухахаха
  • -2
    21
    Мухахаха
    До 18 Какво те бърка, нали пРоZZия загуби войната ...
  • 5
    20
    Лойд Остин
    Учудения бесарабски лайнояд редовно стои с отворена уста за да хване каквото изсера и не е паднало върху Фекал Тагаренко хохохо
  • 1
    19
    Учуден бесарабски гей
    Дори на неграмотен бесарабски лайнояд като мен е ясно следното: Най вероятно ще последва изпреварващ масиран ядрен удар срещу УСраинската кочина от страна на цивилизования свят, с което населението на земята ще се редуцира с едни 20 милиона екскремента Не виждам друг начин за лечение на тази болест наречена бандеронацистка УСрайна, освен масирана лъчетерапия от страна на Русия Защо ни е свят с бандеронацистка УСрайна и хохълски куросмуци като зеленски ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари