Тодор Тагарев: Курска област може да бъде коз за Украйна

1
Нови фактори усложняват конфликта, коментира бившият министър на отбраната
Нови фактори усложняват конфликта, коментира бившият министър на отбраната Снимка: БТА

Нови фактори усложняват конфликта, коментира бившият министър на отбраната

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев сподели своя анализ на текущата ситуация в Украйна и възможните развития на конфликта в интервю за Българското национално радио. Той коментира последните дипломатически усилия на украинския президент Володимир Зеленски, както и военната обстановка на терен.

Дипломатически успехи и предизвикателства за Зеленски

Според Тагарев, неотдавнашната обиколка на Зеленски в Берлин, Лондон, Париж и Рим е донесла значителни резултати. Украинският лидер е получил потвърждение за продължаваща подкрепа от европейските партньори, като са били обявени и нови инициативи.

Въпреки това, Тагарев отбелязва, че Зеленски не е успял да постигне всичките си цели: "Не успя да постигне съгласие на Шолц да бъдат предоставени ракети с голям радиус на действие "Таурус". Не успя да постигне до момента разрешение от Великобритания да използва предоставените вече такива ракети срещу цели в Русия."

Бившият военен министър обяснява, че европейските лидери са предпазливи поради заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрено оръжие. Той добавя, че не очаква американската администрация да вземе решение по този въпрос преди предстоящите президентски избори.

Нови фактори в конфликта

Тагарев посочва интересни развития, които биха могли да повлияят на ситуацията в Украйна: "Вече има съвсем убедителни доказателства, че за първи път страна изпраща военнослужещи да воюват в тази война - това е Северна Корея." Той споменава за предполагаемо присъствие на севернокорейски военни на руска територия, което би могло да доведе до разрастване на конфликта.

Стратегическа роля на Курска област

Експертът смята, че Украйна има шанс да задържи контрола върху завзетите територии в Курска област. Според него, Русия няма достатъчно ресурси да продължи настъплението си на източния фронт и същевременно да си върне контрола над Курска област.

"В тази ситуация Путин трябва да решава кое му е по-важно - дали да освободи завзетите територии в Курска област, или да продължи настъплението в Източна Украйна", казва Тагарев.

Той допълва, че ако Курска област остане под украински контрол през зимата, това би могло да се превърне в значителен коз за Украйна при евентуални мирни преговори.

Перспективи за мир

Тагарев не вижда условия за мирни преговори в близко бъдеще. Той подчертава, че и двете страни продължават да разглеждат военните средства като основен инструмент за постигане на целите си.

"Путин не се е отказал от нито една от своите цели. Приказките за мир са за консумация основно от западните общества", заключава експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    23f23f
    хаха, голям коз - ако не са сигурни че ще загубят, Курската авантюра е 3,000,000,000,000% шанс, че ще загубят
  • 7
    2
    Адолф Зеленски
    Тагарчук,пратил съм ти повиквателна,нищо че си стар,грозен и обратен,все ще свършил работа в окопите! Вземи и Простото и Ококореното! Шиши задължително!
  • 9
    1
    Мухахахахаха
    Тагаренкo,ПеПераст малоумен,бандеронацистите на които слугуваш бяха насрани от бой в Курск бре,мекере. Толкова ли си назад с новините или отричаш реалността ? Тагаренко,кога ти и останалите ДеБил-ПеПерасти ще заминете на фронта да обърнете хода на войната мухахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари