ТИР-oвете вече хвърчат и по празници!

1
АПИ обяснява, че анализите не показват необходимост от ограничения
АПИ обяснява, че анализите не показват необходимост от ограничения Снимка: Dunavmost / Архив

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяснява, че анализите не показват необходимост от ограничения

В последно време българската държава изглежда е преустановила практиката да ограничава движението на тежкотоварни автомобили по време на национални празници, когато стотици хиляди граждани пътуват. Това става ясно от отговорите, които Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е предоставила на вестник "Телеграф" във връзка със запитване защо по време на празниците около 6 и 22 септември основните пътища са били натоварени с камиони в часовете на пиков трафик.

Анализи и мерки

От АПИ обясняват, че извършват постоянни анализи на трафика на тежкотоварни автомобили. При необходимост, в сътрудничество с Пътна полиция и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", се предприемат мерки за ограничаване на движението на камиони над 12 тона, за да се осигури безопасността на пътуващите.

"Според тези анализи през почивните дни през септември по автомагистралите, които са най-натоварените трасета от републиканската пътна мрежа, не са извършвани строително-монтажни работи, които да затрудняват пътуването на шофьорите или да ги пренасочват по алтернативни обходни маршрути", заявяват от агенцията.

Критични участъци

Въпреки това, според информация от репортери на "Телеграф" и читатели, проблемните места по време на празниците не са били по магистралите, а по първокласните пътища с една лента във всяка посока. На такива места изпреварването на тежкотоварен автомобил изисква навлизане в насрещното платно.

Особено натоварени са били участъците по пътя Русе - Бяла - Велико Търново, проход Шипка, Проходът на републиката, както и пътят Русе - София в отсечката Ябланица - Плевен. Тези трасета са постоянно натоварени с камиони, като последният споменат участък се използва като обходен маршрут от и до Дунав мост 2, докато трасето Ботевград - Мездра е затворено поради изграждането на скоростен път.

Рискове и статистика

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали от катастрофи, коментира за "Телеграф": "Неправилното изпреварване и навлизането в лента за насрещно движение са на второ място като причини за смърт на пътя след превишената скорост". Той посочва липсата на магистрали като основен фактор за тази статистика.

"Където се изгради магистрала, жертвите и пострадалите веднага намаляват в сравнение с периода преди това, когато движението се е осъществявало по път с едно платно. Искаме ли да няма неправилни изпреварвания, отговорът е, че не трябва да има възможност за навлизане в насрещна лента за движение", добавя Тодоров.

Позиция на превозвачите

От своя страна, Съюзът на международните превозвачи (СМП) се противопоставя категорично на ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили. Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на СМП, заявява за "Телеграф": "Не трябва да се пречи на бизнеса да работи. Проблемът с изпреварванията е заради липсата на контрол върху водачите, както и заради все още недовършените магистрали и скоростни пътища. Но защо ние да търпим вреди за това, че държавата не си върши работата?"

Според Арабаджиев, спирането на камионите, особено в следобедните часове на последния работен ден преди празници, води до значителни загуби както за производителите в страната, така и за транспортните компании.

Темата за безопасността на движението и баланса между нуждите на бизнеса и сигурността на гражданите остава актуална и изисква внимателно обмисляне на всички аспекти при вземането на решения за регулиране на трафика, особено в празнични периоди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари