Telegram: Павел Дуров няма какво да крие

2
Създателят на платформата бе арестуван във франция
Създателят на платформата бе арестуван във франция Снимка: Telegram

Създателят на платформата бе арестуван във Франция

Френските власти задържаха основателя на популярното приложение Telegram, Павел Дуров, на летище северно от Париж, като разследването е свързано с обвинения за недостатъчно модериране и неспазване на регулациите от страна на компанията, съобщи БГНЕС. Според източници от разследването, Дуров е обвинен, че не е предприел необходимите мерки за предотвратяване на престъпното използване на Telegram, включително трафик на наркотици, сексуално съдържание с деца и различни измами.

Арестът на 39-годишния предприемач е в рамките на мащабна акция за контрол върху дигиталните платформи, които, според критиците, са сред основните инструменти за разпространение на незаконно съдържание. Разследването се фокусира върху това дали Telegram е направил достатъчно, за да предотврати злоупотреби, както и дали е сътрудничил ефективно с правоприлагащите органи.

В официално изявление от Telegram се посочва, че модерацията на съдържанието на платформата е „в рамките на индустриалните стандарти“ и че усилията за подобряване на контрола се засилват постоянно. „Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея“, коментираха от компанията, отбелязвайки, че Telegram спазва законите на Европейския съюз, включително новия Закон за цифровите услуги, който изисква по-високи стандарти за сигурност и отговорност в онлайн среда.

Критики и подкрепа: Telegram между два огъня

Telegram, който е основан през 2013 г., има близо един милиард потребители в цял свят и е особено популярен в Русия, Украйна и други страни от бившия Съветски съюз. Въпреки това, приложението неведнъж е било критикувано заради недостатъчно ефективни мерки за модериране на съдържание. През 2018 г. Telegram беше временно забранен в Русия, след като Дуров отказа да предостави потребителски данни на руските власти, но забраната беше отменена три години по-късно.

Според експерти по киберсигурност, системата за модериране на съдържание в Telegram е значително по-слаба в сравнение с други социални медии и платформи за съобщения като Facebook и WhatsApp. Това е позволило на приложението да стане домакин на крайно десни канали, разпространяващи дезинформация, неонацистко и терористично съдържание, както и на общности, занимаващи се с трафик на хора и разпространение на детска порнография.

Във Великобритания платформата беше проверявана заради предполагаемата ѝ роля в организирането на насилствени безредици в английските градове по-рано този месец. В отговор на тези обвинения Telegram е премахнал някои групи, но критиците твърдят, че мерките са недостатъчни и закъснели.

Международно напрежение и политически измерения

Арестът на Павел Дуров предизвика международно внимание и коментари от различни страни. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова публикува съобщение в Telegram, в което изрази съмнение дали западните неправителствени организации, които се занимават с правата на човека, ще се обявят в защита на Дуров, след като през 2018 г. тези организации остро разкритикуваха руските власти за налагане на ограничения върху Telegram.

Самият Дуров, който притежава двойно гражданство от Обединените арабски емирства и Франция, живее в Дубай, където е базирана и компанията му. Според съдебни източници задържането му е било удължено на 25 август и може да продължи до 96 часа, като в този период ще се решава дали ще бъдат повдигнати официални обвинения.

Telegram, от своя страна, заяви, че се надява на бързо разрешаване на ситуацията и че ще продължи да работи в съответствие със законите на страните, в които оперира. В същото време платформата подчертава важността си като средство за комуникация и разпространение на жизненоважна информация за милиони потребители по целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари