Арестуваха създателя на "Телеграм"

3
Милиардерът Павел Дуров е задържан във Франция
Милиардерът Павел Дуров е задържан във Франция Снимка: ЕPA

Милиардерът Павел Дуров е задържан във Франция

Милиардерът Павел Дуров, създател и изпълнителен директор на популярното мобилно приложениеТелеграм“, е бил арестуван тази вечер на летище „Бурже“ край Париж. Според информацията, предоставена от „Ройтерс“, арестът е извършен по френска заповед, свързана с предварително полицейско разследване. Новината беше разпространена от френските телевизионни канали Те Еф 1 и Бе Еф Ем.

Обвинения и разследване

Съобщава се, че разследването се фокусира върху липсата на модераторски контрол в „Телеграм“. Според полицейските източници, това е позволило провеждането на престъпна дейност в социалната мрежа без особени пречки. Въпреки това, към момента нито „Телеграм“, нито френските власти, включително Министерството на вътрешните работи и полицията, са коментирали ситуацията публично.

Полетът и арестът на Дуров

Павел Дуров е бил арестуван в Париж в 20:00 часа местно време, след като е пристигнал от Азербайджан на борда на частния си самолет. Според информацията на Те Еф 1, милиардерът е бил задържан веднага след кацането на летище „Бурже“. Арестът му е част от по-широкото полицейско разследване за престъпни дейности, провеждани чрез „Телеграм“.

Телеграм и позицията на Павел Дуров

Приложението „Телеграм“, базирано в Дубай, е едно от водещите в света с над 900 милиона активни потребители. Основано от родения в Русия Дуров, приложението стана известно със своята позиция за защита на потребителските данни и правото на неприкосновеност. През 2014 година Павел Дуров напусна Русия, след като отказа да се поддаде на натиска на руските власти да затвори опозиционни групи в своята тогавашна социална платформа „ВКонтакте“, която по-късно продаде.

Създателят на „Телеграм“ многократно е заявявал, че платформата трябва да остане неутрална и да не се превръща в „играч в геополитиката“. Според списание „Форбс“ богатството на Павел Дуров се оценява на над 15 милиарда долара.

Реакция на руските власти

Във връзка с ареста на Павел Дуров, руската информационна агенция ТАСС съобщи, че руското посолство в Париж е предприело „незабавни стъпки“ за изясняване на ситуацията. Все още обаче не са оповестени допълнителни детайли за усилията на дипломатическите служби на Русия.

Случаят на Павел Дуров привлича значително внимание не само заради неговото влияние върху технологичната индустрия, но и поради принципните му позиции относно свободата на изразяване и независимостта на цифровите платформи.

Възможни последствия

Арестът на Дуров и продължаващото разследване поставят множество въпроси относно бъдещето на „Телеграм“ и неговата роля в съвременната цифрова комуникация. Възможно е ситуацията да доведе до по-строг надзор над платформата, особено във връзка с въпросите за сигурността и контрол над съдържанието.

Тази история е в развитие и предстои да се види как ще се развие както разследването, така и реакцията на международната общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    23
    Призив
    Към всички пепейки !Пълна мобилизация на всички укропитеци и ДеБил-ПеПеруги за спасяването на атентатора от Солинген Исаа Ал.Х. ! Той е циганин,мюсюлманин,убиец тоест типичен евроатлантик от новите породи аллах акбаровци! Всички ДеБил-ПеПеруги трябва да защитим правото му да коли безнаказано! : Българска следа след атентата в германския град Солинген. По информация на вестник „Шпигел" заподозреният Исаа Ал Х. е трябвало да бъде депортиран от Германия миналата година. Той трябвало да бъде върнат у нас. Това съобщи NOVA. Задържаният за нападението с нож в западния германски град Солинген, при което бяха убити трима души, а осем бяха ранени, е 26-годишен сириец, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.
  • -2
    22
    Призив
    Към всички копейки !Пълна мобилизация на всички русофили и путинофили за спасяването на Павел Дуров !
  • 1
    21
    Учуден
    Не съм учуден,че смрадливият бесарабски куросмук мартинчо е изсрал едни и същи коментари под няколко новини,явно минетчията здраво я е закъсал откъм репертоар...дали ДеБелян ПеПеевски не го е ебал достатъчно здраво с опорките днес ? Но нека да видим какво е искал да каже смрадливия ДоБитък: Учуден съм от обсесията по зеленярския престъпен киевски режим от аналноолабените фенове на русенската секция на сектата ппдб, шепата верни ибрикчии на плешивата киевска маймуна?! Учуден съм, че страхливият бесарабски куролап и смрадлив лайнояд, фен на клозетната секта ппдб, продължава да пише от чужди никове, но понеже е умствено изостанал и ебан в гъза ДеБил-ПеПераст, веднага се познава че е той, жалката насрана мишка. То и за децата е ясно, че УСрайна загуби войната и вече е наредена сред африканските държави заради собствената си прототия, алчност за чужди земи и жажда за власт.
  • 2
    20
    фена на Путин
    Сега ще му ебЪт майката. И краварите ще му поискат кожата и ще свърши, като Асанж. Няма да го оставят на мира, помнете ми думата. Ще го разкостят. Ще се измислят и много сериозни предлози. Само гледайте. А колкото до бесарабската педеруга, под достойнството ми е да му опонирам. Много и под АйКюто ми е също.
  • 0
    19
    Учуден
    Учуден съм от обсесията по путинярския престъпен кремълски режим от иZродените фенове на русенската секция на сектата "иZраждане", шепата верни ибрикчии на плешивата кремълска маймуна?! Учуден съм, че страхливият русофилистичен куролап и смрадлив лайнояд, фен на клозетната секта "иZраждане", продължава да пише от чужди никове, но понеже е умствено изостанал иZроден-Педераст, веднага се познава че е той, жалката насрана мишка. То и за децата е ясно, че пРоссия загуби войната и вече е наредена сред африканските държави заради собствената си прототия, алчност за чужди земи и жажда за власт.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари