Такса рецепта - до цената на лекарството

0
Промяната във финансирането на таксите за 100% платените лекарства
Промяната във финансирането на таксите за 100% платените лекарства Снимка: БГНЕС

Промяната във финансирането на таксите за 100% платените лекарства

Здравното министерство предлага промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които предвиждат таксата за 100% платените лекарства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да не надхвърля стойността им. Тази мярка цели да ограничи разходите на НЗОК за дейността на аптеките по отпускането на евтините лекарства за сърце, които бяха въведени през април.

Причини за промяната

Промяната във финансирането на таксите за 100% платените лекарства се налага заради преразхода на здравната каса по това перо. Към края на юли НЗОК ще е изразходвала целия си бюджет за годината от над 30 млн. лв., а за останалите месеци до края на годината ще са необходими над 41 млн. лв. за тази такса, според данни от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Проблеми с текущата система

Преразходът се дължи на решението на здравните власти от 1 април касата да плаща на 100% лекарствата за сърце, които често са много евтини – под 5 лева, колкото е таксата за аптеката за изпълнение на рецептата. Проблемът може да се задълбочи още, тъй като Министерството на финансите предложи да станат безплатни и лекарства за нервни болести и белодробни заболявания. Това предизвика протести сред фармацевтите, които настояват за адекватно финансиране на работата си и предупреждават за риск от фалити на аптеки.

Нови мерки и възможни решения

Новата промяна за горна граница на таксата за рецепта едва ли ще реши проблема и ще потуши напрежението сред фармацевтите. Затова от МЗ предлагат и възможност касата да приема еднолично правила, по които да работи с аптеките. Ако до 1 декември Българският фармацевтичен съюз не съгласува условията и реда за сключване на индивидуални договори, Надзорният съвет ще ги приеме със свое решение.

Разширяване на терапията за коагулопатия

В допълнение към промените в таксите, НЗОК ще плаща на 100% терапията не само при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, но и с придобити. Досега вторият случай бе изключен от обхвата на реимбурсация, което поставяше под въпрос живота на пациенти, като родилки, при които състоянието се отключва неочаквано. С промените болниците ще бъдат спокойни, че винаги ще получат финансиране за лечението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Нали сте Само едно служебно...
    спрете се с глупостите си.Или на Всички болести безплатно лечение, включително онкоболните на 💯% или както си беше преди последното безумие. За краткото време оцуцахте касата само за сърдечни заболявания и то със смешно евтини лекарства до 5 лева.Толкова и файдата от тях.Искате още , заедно с финансовия м- р след като сте в преразход. ЗАЩО?!И като унищожите аптеките, няма да има сносни цени, защото ще има Монопол, няма да има адекватни консултации на место, ако липсва лекарството, с какво да се замени.Върнете старото положение ,което беше удачно с години.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари