СЗО свика извънредна среща заради разпространението на маймунска шарка

0
Mpox е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, предаван на хората от заразени животни
Mpox е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, предаван на хората от заразени животни

Mpox е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, предаван на хората от заразени животни

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ще свика спешен комитет "възможно най-скоро" за да оцени дали новото разпространение на mpox извън Демократична република Конго представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международна значимост (PHEIC). Това е най-високата степен на тревога, която СЗО може да обяви, и би позволила задействането на спешни мерки съгласно Международните здравни правила.

Mpox, известен преди като "маймунска едра шарка", е инфекциозно заболяване, което за първи път е открито при хора през 1970 г. в Демократична република Конго. То причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата. Болестта се предава на хората от заразени животни, но може да се разпространява и от човек на човек при близък физически контакт.

През май 2022 г. инфекциите с mpox рязко нараснаха в световен мащаб, засягайки предимно хомосексуални и бисексуални мъже. Това огнище накара СЗО да обяви международна извънредна ситуация за общественото здраве, която продължи от юли 2022 г. до май 2023 г. След този период епидемията до голяма степен отшумя.

Нови случаи на mpox в Демократична република Конго и съседните държави

От септември 2023 г. насам в Демократична република Конго се разраства нов щам на mpox, наречен Clade Ib. Тедрос Адханом Гебрейесус, генералният директор на СЗО, заяви на 11 юли, че тази година в гигантската африканска държава са регистрирани над 11 000 заразявания и 445 смъртни случая, като най-засегнати са децата. Оттогава болестта се е разпространила и в съседните държави, което допълнително усложнява ситуацията.

От 2009 г. насам PHEIC е обявявана само седем пъти за различни заболявания: свински грип H1N1, полиовирус, ебола, вирус зика, отново ебола, Ковид-19 и mpox. Обявяването на PHEIC предоставя на СЗО възможността да координира международни усилия за справяне с разпространението на заболяването и за осигуряване на необходимите ресурси и помощ за засегнатите държави.

СЗО продължава да наблюдава ситуацията и ще предостави допълнителна информация след заседанието на спешния комитет. Мерките, които могат да бъдат въведени при обявяване на PHEIC, включват засилени здравни проверки на границите, ускорено производство и разпространение на ваксини и медикаменти, както и международна координация на усилията за ограничаване на разпространението на заболяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    СЗО е вредна за здравето
    Защо за всеки човек може да се осигури Ковид ваксина, но не и инсулин? Отговаря адв. Ламбова *** https://www.youtube.com/watch?v=YSzzAkukNjQ
  • -2
    1
    Манафин
    Туй като гъшата хуйня3
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари