Световни лидери в ООН: Призиви за мир в Газа

0
Тихоокеанските държави настояват за спешни действия срещу климатичните промени
Тихоокеанските държави настояват за спешни действия срещу климатичните промени

Тихоокеанските държави настояват за спешни действия срещу климатичните промени

В четвъртия ден от Общополитическите дебати в Организацията на обединените нации (ООН) основните теми продължиха да бъдат ситуацията в ивицата Газа и климатичните промени. Дебатите са част от Седмицата на високо равнище, която се провежда от 24 до 30 септември 2024 година, предава БТА.

Кризата в Газа: Призиви за мир и обвинения

Съветът за сигурност на ООН организира среща на високо равнище, фокусирана върху кризата в Газа. Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, изрази остра критика към насилието в региона:

"Нека бъдем ясни, нарушенията от едната страна не могат да се използват за оправдаване на нарушенията от другата", заяви Гутериш, призовавайки за незабавно прекратяване на огъня.

Той предупреди за опасността от ескалация на конфликта: "Шоковата вълна, излъчвана от безпрецедентните разрушения в Газа вече заплашва да тласне целия регион в бездната: пожар от голям мащаб с невъобразими последици".

Министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху, от своя страна защити позицията на страната си пред Общото събрание:

"Израел копнее за мир. Израел е постигнал мир и ще го постигне отново", подчерта Нетаняху, обвинявайки Иран и палестински групировки във военни престъпления.

Климатичните промени: Призив за действие от тихоокеанските държави

Лидерите на много страни от Азиатско-тихоокеанския регион изразиха дълбока загриженост относно "климатичната катастрофа". Премиерите на Вануату, Папуа Нова Гвинея, Самоа, Лаос, Тувалу и Тонга призоваха световната общност да предприеме спешни действия за справяне с изменението на климата, подчертавайки, че техните страни са особено уязвими към последиците от глобалното затопляне.

Укрепване на международното морско право

Международната общност потвърди ангажимента си към укрепване на многостранната договорна рамка, свързана с морското право. Дванадесет нови държави подписаха Споразумението по Конвенцията на ООН по морско право за опазване и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните извън национална юрисдикция, а пет страни го ратифицираха.

Стивън Матиас, изпълняващ длъжността заместник-генерален секретар по правните въпроси и юридически съветник на ООН, подчерта значението на тези действия:

"Тези действия ни доближиха до влизането в сила на Договора за споразумението, който е от решаващо значение за опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на големи територии от океана и за справяне с кризата, свързана с изменението на климата, замърсяването и загубата на биологично разнообразие".

Общополитическите дебати в ООН продължават да бъдат важна платформа за обсъждане на глобални проблеми и търсене на съвместни решения в областта на международната сигурност, климатичните промени и опазването на околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари