Светослав Бенчев: Може да останем без бензин от 1 март

0
Законови пречки застрашават доставките на бензин
Законови пречки застрашават доставките на бензин

Законови пречки застрашават доставките на бензин

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев алармира за потенциален недостиг на бензин от първи март тази година. Тревожното предупреждение дойде по време на интервю в предаването "Денят на живо" по телевизия NOVA NEWS, където експертът обсъди широк спектър от въпроси, свързани с горивата и енергийния сектор.

Бенчев подчерта, че текущото законодателство създава сериозни препятствия пред доставката на бензинови горива, смесени с биоетанол. "Възможно е да останем без бензин от 1 март. В момента законодателството е такова, че ще ни бъде много трудно да доставим бензинови горива, смесени с биоетанол", заяви той. Експертът добави, че санкциите за складове и бензиностанции, предлагащи чист бензин без биоетанол, са изключително високи, което допълнително усложнява ситуацията.

Въпреки тази потенциална криза, Бенчев увери, че към момента няма причини за безпокойство относно наличностите и доставките на горива. "Има достатъчно количество горива по базите и бензиностанциите, няма проблем с доставките", посочи той. Това твърдение идва в контекста на продължаващия конфликт в Близкия изток, който според експерта не оказва съществено влияние върху цените на горивата в България.

Анализирайки глобалната ситуация, председателят на БПГА отбеляза, че Иран произвежда около 4% от световния добив на петрол, като по-голямата част от тази продукция се изнася за Китай поради санкциите, наложени от Съединените американски щати. Бенчев изрази увереност, че евентуален недостиг може да бъде компенсиран от други производители. "Тези количества могат да бъдат наваксани. И ОПЕК може да повиши производството, и Русия също, а и други държави", обясни той.

Експертът обаче предупреди за потенциален риск, свързан с Ормузкия проток. "Въпросът е, ако Ормузкият пролив бъде затворен, тогава можем да очакваме по-сериозни сътресения на цените, тъй като оттам минава 30% от добива по света", каза Бенчев. Той допълни, че според много анализатори, Иран няма военния капацитет да осъществи подобно действие.

Бенчев засегна и темата за предстоящите президентски избори в САЩ, подчертавайки тяхното значение за енергийния пазар. Той изрази надежда за скорошно въвеждане на възможност за плащане на горива чрез електронен портфейл на бензиностанциите.

Председателят на БПГА обърна внимание и на бъдещето на горивата, споменавайки за нови биогорива като хидрогенираните масла. Той подчерта необходимостта от държавна подкрепа за тяхното внедряване поради високите разходи. "Зеленият преход трябва да се случи, но на разумна цена. Затова трябва да има преходни горива, като пропан-бутан", заяви Бенчев.

В заключение, експертът сподели, че се водят преговори със Столична община за разрешаване на достъпа на автомобили с газови уредби в центъра на София, в т.нар. нискоемисионни зони. Това би било стъпка към по-екологичен градски транспорт, съчетавайки целите за намаляване на вредните емисии с практическите нужди на водачите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари