Суша: Хората в Сицилия събират вода от климатиците

3
Положението е критично
Положението е критично Видео: bTV

Положението е критично

Летните горещини със седмици на температури над 40 градуса засилиха сушата в Сицилия, задълбочавайки проблемите с недостига на вода. Вътрешните райони на острова са особено засегнати, където водоснабдяването в домовете и на полетата е крайно недостатъчно. Сушата вече нанася сериозни щети върху селското стопанство и животновъдството в региона, съобщи bTV.

В цели 93 населени места на острова беше въведен строг режим на водата. Особено тежко е положението в провинция Агридженто, където местните жители получават вода едва на всеки 15 дни. През август недоволни граждани излязоха на протест с призиви „Искаме вода, опитвайки се да привлекат вниманието към кризисната ситуация.

Правителството на Италия обяви извънредно положение още в началото на годината, след като четири поредни години валежите бяха под средното ниво. Тази мярка има за цел да управлява по-добре ограничените водни ресурси до настъпването на есенния дъждовен сезон. Въпреки това, водоснабдяването остава оскъдно в засегнатите провинции Калтанисета и Агридженто, където водата е достъпна само за няколко часа седмично или на всеки две седмици, в зависимост от квартала.

Най-драматично е положението в някои домакинства, които вече два месеца са напълно лишени от течаща вода. В много от централните градове на Сицилия хората са принудени да разчитат на водоснабдяване чрез цистерни. Средната месечна цена за тези доставки може да достигне до 300 евро, като цената за камион с вода от 8000 литра се е удвоила през последната година до около 120 евро.

Според представители на Гражданската защита на Сицилия се полагат усилия за намиране на нови водоизточници и възстановяване на изоставени кладенци, но ситуацията е толкова тежка, че в някои случаи кметовете трябва да прибягват до принудителното изземване на частни кладенци, за да осигурят вода за населението.

Въпреки че хроничният недостиг на вода не е ново явление за Сицилия, местните жители са се приспособили към кризата, като събират вода в резервоари, монтирани на покривите или под земята. Въпреки това, с нарастващата продължителност на сушите, тези решения вече не са достатъчни. Местните са прибегнали до различни методи за пестене на вода, като например събиране на конденз от климатичните инсталации, който използват за тоалетни, или споделяне на водата между съседите.

Друга популярна мярка е изграждането на лични или общи водни резервоари. За да напълнят тези резервоари, обаче, хората трябва да наемат частни дистрибутори на вода, което им струва около 250 евро. Макар че могат да поискат възстановяване на разходите от държавата, много хора не разполагат с необходимите средства, за да направят първоначалната инвестиция.

Официално в Италия водата е обществено благо и не може да се продава от частни лица. Въпреки това, собствениците на частни кладенци могат да я използват само за лични нужди, което допълнително ограничава възможностите за справяне с водната криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари