Стотици пожарникари се борят с горски пожар в Южна Гърция

0
Хърватия и Италия изпратиха самолети
Хърватия и Италия изпратиха самолети Снимка: Асен Игнатов / Архив

Хърватия и Италия изпратиха самолети

Трети ден продължава битката с мащабен горски пожар в планините на Коринтия, Северен Пелопонес. Стихията, която вече отне живота на двама души, мобилизира значителни национални и международни ресурси в опит да бъде овладяна.

Според информация от пожарната служба в района, над 400 пожарникари и доброволци са на терен, подпомагани от 20 водоразпръскващи самолета. Усилията на гръцките власти са подкрепени от международна помощ - Хърватия и Италия изпратиха три самолета, след като Атина отправи призив към партньорите си от Европейския съюз.

Европейската комисия съобщи, че освен въздушната подкрепа, ЕС оказва съдействие и чрез спешно сателитно картографиране и мониторинг на прогнозата за опасността от пожари. Това е третият случай през тази година, в който Гърция се обръща към членовете на ЕС за помощ в борбата с горските пожари.

Въпреки че основният фронт на пожара е овладян, оставяйки множество разпръснати по-малки огнища, властите остават предпазливи. Опасенията са свързани с възможността силните ветрове да разпространят огъня отново.

Като превантивна мярка, днес бе наредена евакуацията на още едно село, в допълнение към шестте подобни заповеди, издадени предишния ден. Голяма магистрала в близост до засегнатия район, която бе затворена през нощта поради приближаващите пламъци, вече е отворена за движение.

Пожарът е нанесъл значителни щети, включително унищожаването на историческа църква в планината. Има съобщения и за повредени сгради извън застрашените села, но противопожарната служба все още не е предоставила подробности за мащаба на разрушенията.

Трагичен аспект на бедствието е загубата на човешки живот. Двете жертви на пожара, регистрирани вчера, са идентифицирани като местни жители, които са били застигнати от бързо разрастващия се огън в неделя вечерта.

Този инцидент е част от по-голям проблем, с който Гърция и други южноевропейски страни се сблъскват всяко лято. Разрушителните горски пожари стават все по-интензивни поради влиянието на глобалното затопляне. През последните няколко месеца гръцката противопожарна служба е била изправена пред предизвикателството да се справи с над 4500 горски пожара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари