Стоматолог: Инжектират месото със захар за по-добър вкус

0
Захарта се съдържа в много хранителни продукти, дори в такива, в които не бихме очаквали да я открием, алармира д-р Николай Шарков
Захарта се съдържа в много хранителни продукти, дори в такива, в които не бихме очаквали да я открием, алармира д-р Николай Шарков

Захарта се съдържа в много хранителни продукти, дори в такива, в които не бихме очаквали да я открием, алармира д-р Николай Шарков

Българският зъболекарски съюз предлага въвеждане на данък върху захарта в подсладените напитки, следвайки примера на над 50 държави по света. Идеята цели да се противодейства на тревожните тенденции, свързани с прекомерната консумация на захар и нейните негативни последици върху здравето.

Председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация, доктор Николай Шарков, обяснява ползите от подобна мярка: "Данъкът ще бъде полезен за фискалната политика на нашата държава и събраните средства от този данък може да бъдат вложени в здравеопазването."

Предложението предвижда първоначално облагането да се прилага само върху подсладените напитки. Подобна практика вече съществува в редица европейски страни, включително Белгия, Естония, Ирландия, Испания, Полша и Великобритания. В последната такъв данък е въведен преди шест години, като ефектът от мярката се оценява като положителен.

Доктор Шарков подчертава необходимостта от широк обществен диалог преди въвеждането на подобен данък: "Трябва да убеждаваме и политиците и изпълнителната власт за мерки, които трябва да бъдат взети. Другото е да убеждаваме в детски градини, училища, сред обществото вредата от прекомерната консумация от въглехидрати. Другото, което е да започнем диалог с индустрията. В много фармацевтични препарати има захар. Там също трябва да се обърне внимание."

Експертът посочва успешния пример с облагането на тютюневите изделия, което е довело до значително намаляване на тютюнопушенето в глобален мащаб: "Тютюнопушенето в световен мащаб намаля с около 50%. Въпреки че не се вижда индивидуално, то глобално повлия за намаляване на тютюнопушенето."

Проблемът със захарта се усложнява от факта, че тя се съдържа в много хранителни продукти, дори в такива, в които не бихме очаквали да я открием. Доктор Шарков отбелязва: "Захар има във всички храни за съжаление и месото го инжектират със захар понякога, за да има добри хранителни вкусови свойства. Слагат захар и в хляба."

Доцент Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ", обяснява вредите от консумацията на рафинирана захар: "Т. нар. бяла захар принадлежи към бързите въглехидрати, които се усвояват направо и директно доставят енергия.... Празни калории. Тя за съжаление не е придружена с полезни нутриенти, каквито биха били фибри, витамини, микроелементи."

Според доцент Лалка Рангелова от отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи, нормалната консумация на добавена захар за възрастен човек е около 50-60 грама дневно. Тя предупреждава: "Ние можем да се пристрастяваме към нея и захарта води до бързо покачване на кръвната захар и съответно бързото спадане след това и това е свързано с по-лесна уморяемост, дискомфорт, желание за друга доза сладка храна."

Световната здравна организация и Световната дентална федерация настояват за намаляване на дневния прием на захар с 10 процента. Тази препоръка идва на фона на тревожни данни, според които средното годишно количество захар, консумирано от един младеж, достига 42 килограма.

Въвеждането на данък върху захарта в подсладените напитки би могло да бъде важна стъпка в борбата с прекомерната консумация на захар и свързаните с нея здравословни проблеми. Необходим е обаче внимателен анализ и широк обществен дебат, за да се гарантира ефективността на подобна мярка и нейното приемане от обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    гацо
    Има министерства бабх агенции,асоциации пълно е с администрация но те дърти калинки,мисирки и тулупи на заплата и пенсия така,че ще ядем и мери падурец
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари