Доц. Атанас Мангъров: Гражданската апатия е по-опасна от COVID-19

0
Критичен поглед върху лечението на коронавируса и обществените нагласи
Критичен поглед върху лечението на коронавируса и обществените нагласи Снимка: bTV

Критичен поглед върху лечението на коронавируса и обществените нагласи

В навечерието на поредните предсрочни избори в България, доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София, изрази тревога относно обществените нагласи и подходите към здравеопазването. В интервю за предаването "Лице в лице" по БТВ, той сподели своите възгледи за текущата политическа ситуация и развитието на COVID-19.

Доц. Мангъров акцентира върху важността на активното гражданско участие в политическия живот. "Най-вредна за нас е неспособността да взимаме решения. На хората не им пука и това е най-лошото, защото в тази мътна вода се появяват странни субекти и ще платим за това", заяви той, подчертавайки необходимостта от информиран избор при предстоящото гласуване.

Относно настоящата ситуация с COVID-19, инфекционистът отбеляза значителните промени в разбирането и подхода към заболяването. Той посочи, че диагностичните възможности са се подобрили значително от началото на пандемията: "Сега разполагаме с тестове за откриване на COVID, с които през 2019 година разпознавахме инфекцията".

Доц. Мангъров сравни сегашния щам на вируса с по-ранни варианти, като подчерта промяната в препоръките за справяне със заболяването. "Общото за новия вариант на Ковид е, че ако се чувстваш добре, можеш да ходиш на работа", обясни той, добавяйки, че всеки, който не е преболедувал настоящия вариант, вероятно ще се зарази поради начина на разпространение на коронавирусите.

Експертът препоръча на хората, които не се чувстват добре, да си почиват и да приемат противовъзпалителни средства, но подчерта, че те не са лечебни. Той описа настоящия вариант на коронавируса като "самоограничаваща се инфекция", която не изисква лечение с антибиотици.

Доц. Мангъров изрази критично мнение относно предишни подходи за лечение на COVID-19: "Единственото нещо при тежките случаи бе да се подава кислород. Нямаше с какво да се лекува. Една значителна част от хората, които загинаха, се дължеше на свръх лечение и предозиране с лекарства и това скоро ще се докаже".

Тези коментари повдигат важни въпроси относно баланса между обществената безопасност, индивидуалната отговорност и медицинските протоколи в контекста на продължаващата глобална здравна криза. Те също така подчертават необходимостта от критично мислене и активно участие в обществения живот, особено в периоди на политическа несигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари