Стойчо Бодуров разкри тайната на кайсиевата ракия в Русенско

1
Работата в казаните върви с пълна пара
Работата в казаните върви с пълна пара Видео: NOVA

Работата в казаните върви с пълна пара

С настъпването на есента, българските домакинства активно започват подготовката на зимнина и туршии, а едновременно с това и традиционното варене на ракия. В дестилериите и казаните за ракия кипи усилена работа, подкрепена от добрата реколта тази година, особено при плодовете, нужни за производството на плодовата напитка.

Продукцията е особено обещаваща, а производителите и майсторите на ракията са доволни от резултатите. Но наред с ентусиазма за варенето на ракия, стои и една важна тема - мерките за безопасност. Те са от решаващо значение, за да се избегнат неприятни и тежки инциденти, свързани с изгаряния. В района на Русе, в една от дестилериите, производителите прилагат строги мерки за защита, за да гарантират безопасността на процеса.

Стойчо Бодуров, който за втори път този сезон вари ракия, споделя своята страст към кайсиевата ракия. „Тази година реколтата на кайсиите е изключително добра, и от тях направих истинска ароматна кайсиева ракия“, разказва той с гордост пред NOVA. Стойчо разкрива и своята рецепта за перфектна ракия: „На един килограм захар се слагат четири литра вода и едно пакетче лимонтозу. Когато материалът стане без захарност - тогава е готов за варене“, пояснява той.

Кайсиевата ракия е сред най-предпочитаните напитки в Североизточна България. „Тази година се радваме на богата реколта от плодовекайсии, круши, праскови, сливи. Варенето на плодови ракии вече започна, а сега предстои и варенето на ракия от сливи“, споделя Иво, собственик на местна дестилерия.

Цената за изваряване на ракия е достъпна за всеки. Според производителите, варенето на ракия струва около 5-6 лева на литър. От един казан с вместимост 200 литра може да се получат между 20 и 30 литра готова за консумация ракия, като общите разходи варират между 70 и 100 лева, в зависимост от това дали клиентът предоставя свои дърва за отопление.

Безопасността по време на процеса обаче е ключов фактор, особено когато се работи с горещи течности и огън. Инцидентите не са рядкост, а последствията могат да бъдат тежки. Станислав, друг собственик на дестилерия в региона, разказва за инцидент, при който негов колега е претърпял сериозно изгаряне и е бил хоспитализиран в "Пирогов".

Затова в тази дестилерия се спазват стриктни мерки за безопасност. „Когато работиш с толкова горещи течности и огън, е важно да носиш подходящо защитно облекло – ръкавици от негорим материал, престилки, които покриват почти цялото тяло, и предпазни обувки, устойчиви на високи температури“, обяснява Станислав.

От изключително значение за добрата ракия са и качествените плодове. „Ако плодът е достатъчно добър за ядене, значи става и за ракия“, категоричен е Иво. Тайната на добрата ракия се крие в добрите плодове – от тях зависи както вкусът, така и ароматът на готовата напитка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Потомствено пиянде
    Какви ги дрънка тоя, какво лимонтозу, той ракия ли вари или готви? Ако си спазваш технологичния процес при ферментацията нито лимонтузу ти трябва, нито сол или внесени ензими, нито бахар, дафинов лист и чер пипер. И още, кайсиева ракия /и изобщо плодови дестилати/ не се варят на дефракционна колона! Значи, ползва тоя покемон разни мърляви бидони, околната температура подскача от 35 градуса пред деня, 15 нощем, дрождите в материала се побъркват и после се чуди с какво да си оправи скапания материал.
  • 3
    3
    Мушев
    Казанът се намира в село Нисково, близо до скалата под която е къщата с РЗП 60 кв. м. на 2 етажа, на чичо Пиенчо. Има либийски привкус ракито.
  • 8
    2
    Кощрек бабовски
    Стойчо бодура като каже добър ден вижте луната и звездите ...
  • 2
    1
    Ушев
    Някой може ли да каже къде се намира дестилерията?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари