Стар метод за размножаване на рози

11
Тази техника не изисква особени умения и е идеална за начинаещи
Тази техника не изисква особени умения и е идеална за начинаещи

Тази техника не изисква особени умения и е идеална за начинаещи

Размножаването на рози е изкуство, което всеки градинар може да усвои с лекота, за да украси двора си с цветни и ароматни храсти. Въпреки че има различни методи за постигане на това, един от най-лесните и доказани начини е чрез вкореняване на издънки. Тази техника не изисква особени умения и е идеална за начинаещи. В следващите редове ще разберете как да размножите розите във вашата градина по този изпитан метод.

Какви сортове рози могат да се размножават чрез вкореняване на издънки?

Много градинари предпочитат да отглеждат редки и стари сортове рози, които често не се намират в градинските центрове. Ако искате да запазите уникални растения или да създадете собствен розариум, размножаването чрез издънки е идеалният начин да го постигнете. По този начин можете да възпроизведете любимите си храсти и да ги споделите с приятели и роднини, които също могат да ги засадят в своите градини.

Най-трудният и сложен метод за размножаване на рози е чрез засяване на семена, който не се препоръчва за начинаещи. За сметка на това, вегетативното размножаване, особено чрез резници, е значително по-лесно и подходящо за градинари с всякакъв опит. То може да се извърши през лятото или есента и осигурява бързи резултати.

Предимства на размножаването чрез вкореняване на издънки

Методът на вкореняване на издънки е изключително популярен и се използва от поколения. Това е надежден начин да получите нови рози със същите характеристики като оригиналния храст, стига да не става дума за присадени растения. Всички видове и сортове рози могат успешно да се размножават по този начин, което го прави особено подходящ за тези, които искат да увеличат броя на своите растения или да отглеждат по-редки сортове.

Стъпки за размножаване на рози чрез вкореняване на издънки

Ето как лесно и бързо да размножите рози във вашата градина:

  1. Избор на стъбла – Използвайте частично вдървени стъбла с дължина около 20 сантиметра. Те трябва да имат няколко чифта листа и поне два възела. Най-подходящите стъбла са дебели, здрави, ненаранени и без цветове. Отрежете ги под ъгъл от 45 градуса.

  2. Подготовка на издънките – Премахнете листата от долната част на стъблото, оставяйки само една или две двойки на върха.

  3. Използване на вкоренител – Потопете долната част на издънката в препарат за вкореняване, който стимулира развитието на корените.

  4. Засаждане – Засадете подготвените издънки в саксии, пълни с плодородна и лека почва. Смес от обезкислен торф и пясък е идеална за тази цел. Стъблата трябва да бъдат заровени на 2/3 от тяхната височина.

  5. Грижи – Покрийте разсада с пластмасова бутилка или стъклен съд и поддържайте почвата леко влажна. Оптималната температура за вкореняване е около 16°C. След няколко седмици ще се образуват корени.

  6. Пресаждане – След 1-2 месеца пренесете младите растения в по-големи саксии с нова почва. През зимата ги съхранявайте на светло място при температура около 0°C.

През месец май следващата година, вече укрепналите растения могат да бъдат засадени в градината. Не забравяйте, че младите рози се нуждаят от редовно поливане, за да се вкоренят успешно на новото място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари