Станчо Петков: В България не е възможно да се произведат пейджъри-бомби

0
Според експерта по взривни устройства това вероятно е станало във високотехнологична азиатска държава
Според експерта по взривни устройства това вероятно е станало във високотехнологична азиатска държава

Според експерта по взривни устройства това вероятно е станало във високотехнологична азиатска държава

Масови атентати с пейджъри-бомби са възможни само във високотехнологични държави, най-вероятно в Азия. Това стана ясно от коментар на професор Станчо Петков, експерт по взривни устройства, в предаването "Тази събота" по bTV.

Професор Петков подчерта, че в България не съществува технологичният капацитет за производство на подобни устройства. Той обясни сложността на тези съвременни оръжия: "Става дума за съвременна технология, имайки предвид масовостта, която се получава при един такъв взрив. Устройството се активира чрез сателитна връзка. Едновременно могат да се взривят десетки такива устройства, които се притежават от различни граждани."

Експертът разкри, че пейджърът-бомба съдържа няколко ключови компонента: батерия като източник на захранване, детонатор, взривно вещество и специален чип за активиране на взривния процес. "Процесите се активират по същия начин, по който човек получава някакво съобщение на мобилния си телефон",. поясни професор Петков.

Въпреки че създаването на единично устройство не представлява голямо предизвикателство, организирането на мащабни атентати като тези в Ливан и Сирия изисква значително повече време и ресурси. Професорът отбеляза: "Това може да се организира за няколко месеца, като се имат предвид съвременните технологии и факта, че хората масово ползват такива средства за комуникация. Такова нещо обаче не може да се направи в гараж, необходима е поточна линия."

Професор Петков изрази увереност, че България не разполага с необходимите технологични възможности за производство на пейджъри-бомби: "Ние не можем да произведем такива устройства, въпреки опитите да бъдем нападнати по тази линия."

Според експерта най-вероятният производител на подобни устройства би била високотехнологична азиатска държава с развита индустрия за производство на чипове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари