SRF: Дунав мост е "фабрика за пари" за български подземен бос

2
Превозвачите плащат високи такси за престой, докато властите мълчат
Превозвачите плащат високи такси за престой, докато властите мълчат Снимка: bTV

Превозвачите плащат високи такси за престой, докато властите мълчат

В последно време общественото внимание е насочено към необичайна ситуация, развиваща се на подстъпите към "Дунав мост 2" – ключова връзка между България и Румъния. Тази история разкрива сложна мрежа от икономически интереси, правни въпроси и потенциални злоупотреби, които засягат не само местната общност, но и международния транспорт.

Светофарът, който промени маршрута

В центъра на дискусията е един привидно обикновен светофар, който обаче се оказва ключов елемент в по-голяма схема. Разположен стратегически преди моста, този светофар не просто регулира движението, а насочва всички превозни средства към частен паркинг. Това предизвиква въпроси относно законността и етичността на подобно пренасочване, особено когато става дума за международен трафик.

Цената на престоя

Паркингът, към който биват насочвани превозните средства, не е обикновено място за почивка. С такса от 25 евро за нощувка, специално за чуждестранни шофьори, той се превръща в своеобразна "фабрика за пари", както го описва един полски шофьор пред швейцарската медия SRF. Тази сума, макар и не астрономическа за единичен престой, се натрупва бързо, когато се умножи по стотиците камиони, преминаващи ежедневно.

Собственост и контрол

Особено интригуващ е въпросът за собствеността на паркинга. Според данни от Търговския регистър, едноличен собственик на капитала е Горанчо Цветковски, гражданин на Република Северна Македония. Това повдига въпроси за международните бизнес интереси, свързани с граничната инфраструктура, и потенциалните конфликти на интереси.

Противоречиви обяснения

Управителят на паркинга, интервюиран от SRF, дава противоречиви обяснения относно задължителния характер на използването на паркинга. От една страна, той твърди, че шофьорите не са задължени да влизат, но от друга - обяснява наличието на светофар и указателни табели с аргумента за безопасност. Тези несъответствия допълнително подхранват съмненията относно прозрачността на операцията.

Икономически последици

Докато България очаква пълноправно членство в Шенгенското пространство, което би елиминирало нуждата от продължителни престои на границата, настоящата ситуация има сериозни икономически последици. Според икономисти, цитирани в материала, загубите за българската икономика от граничния контрол възлизат на около 500 милиона евро. Това поставя въпроса за баланса между националната сигурност и икономическата ефективност.

Призив за отговорност

Местни политици и граждани призовават за ясно определяне на отговорността за текущата ситуация. Въпреки това, до момента нито една българска институция не е поела официално отговорност за решението светофарите да насочват трафика към частния паркинг. Това създава вакуум на отговорност, който допълнително усложнява разрешаването на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Бай Чеп
    Преди имаше задръствания заради тировете, които спираха в кръговото и на подлеза преди митницата! Иначе тия камиони идват да минат границата, а не да стоят по паркинги, държавата е длъжна да им осигури условия щом ги бави! Нямам против паркингите, който иска да си прави почивка, казино, това-онова, без проблем, ама тука се оформя "солунската митница"!
  • -2
    5
    бъчваря
    Абе кво ревете? Колко години пътувахме понякога и с часове от Русе до КТМ. И то не само заради задръствания от същите тия спящи и ревящи тираджии около Дунав Мост. И ало е случаи, когато сме стоели по няколко часа още на международното от Волов до КАТ. Колега стоя до обяд в задръстване, а трябваше да е първа смяна. Писна ни на хиляди пътуващи между Русе и Мартен, да стоим в задръствания. И ако през деня нещата малко се регулират, то ако се прибираш втора смяна и някой задръсти пътя, няма какво да направиш, да е и полиция нямаше. А и да има, самата тя не може да се придвижи. Случвало се е полицаи да вървят пеш от малкото кръгово до КТМ, за да разчистват пътя! Ай стига сте ревали кой вземал парите. Важно е, че хиляди русенци не горят бензин в задръствания. Това е полезно и за джобовете ни и за джобовете на фирмаджиите, чиито работници не закъсняват за работа, полезно е и за екологията! Я хващайте химикалката и смятайте, колко вредни емисии се спестяват годишно и тогава ревете! Аман вече от идиоти.
  • 7
    4
    ...
    НИКОЙ НЕ ГО БОЛИ ХУЯЯЯЯ, ДОКАТО УРСУЛА СЕДИ КРОТКО В СКУТА НА БОКО А ЦИГАНИНЪТ ИЛХАН КЮЧЮРГЮРЛЮК, КАТО ШЕФ НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ В ЕС ЩЕ ИМ РАЗЯСНИ НА ТЕЯ ШМАТКИ КАК МАКЕДОНСКИ СЕЛЯК Е ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК НА МНОГОМИЛИОННА МИНА ЗА ПАРИ МЕСЕЧНО. СКАПАНЯЦИ ! БЪЛГАРСКАТА МАФОЯ ВИ Е ЕБАЛА , ЕБЕ ВИ, И ЩЕ ВИ ЕБЕ ДОКАТО СЪЩЕСТВУВАТЕ.
  • 5
    3
    "нашичките"си го знаят това
    на мафията е и е с голям "чадър" и влияние.Един е той, който дърпа конците, в случая бариерите и прибира всичко.Не е мистична фигура, нито нова.Всичко олапа за последните мнооого години.
  • 8
    2
    daskal
    Паркингът явно е частен наполовина. Просто трябва да се види кой разрешава "регулацията", за да допълни другата половина.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари