Средната заплата на шефовете на фирми е 13 000 лева

0
Асоциация на индустриалния капитал разкрива огромни разлики в доходите
Асоциация на индустриалния капитал разкрива огромни разлики в доходите Снимка: Dunavmost / Архив

Асоциация на индустриалния капитал разкрива огромни разлики в доходите

Дебатът за минималната работна заплата в България се разгаря с нови данни за драстичните разлики в доходите между ръководители и редови служители. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) представи становище, което разкрива шокиращи факти за възнагражденията в страната и предлага преразглеждане на формулата за определяне на минималното трудово възнаграждение.

Според данните, предоставени от АИКБ, средното месечно възнаграждение на ръководителите на фирми в България достига внушителните 13 333 лева. Тази сума контрастира остро със средната заплата в частния сектор, която за 2023 година е била 1990 лева. Още по-фрапиращо е сравнението със средната заплата на наетите работници и служители в страната, която за миналата година е възлизала на 1867,63 лева.

АИКБ разкрива, че през 2023 година около 30 000 души са получили доходи от договори за управление и контрол, като общата сума на тези възнаграждения достига 4,8 милиарда лева. Това означава, че ръководителите на фирми са получавали средно по 160 000 лева годишно, или 13 333 лева месечно.

На фона на тези данни, АИКБ настоява за промяна във формулата за определяне на минималната работна заплата. Организацията предлага заплатите на ръководителите на фирми да бъдат изключени от калкулациите. Освен това, от изчисленията за средната заплата да отпаднат и допълнителните възнаграждения като премии, пари за нощен и извънреден труд, добавки за работа на смени и за трудов стаж.

Според действащото в момента правило, минималната заплата трябва да бъде 50% от средната. Правителството предлага от януари 2025 година минималното възнаграждение да достигне 1077 лева. АИКБ обаче смята, че ако се приложат предложените от тях промени във формулата, минималната заплата би трябвало да бъде малко над 800 лева.

Този дебат повдига важни въпроси за справедливостта на възнагражденията в българската икономика и необходимостта от преразглеждане на методите за определяне на минималната работна заплата. Решението по този въпрос ще има значително влияние върху живота на хиляди работници и върху конкурентоспособността на българския бизнес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари