Прокуратурата разследва случая със списъка с имена на учители

4
Кметът на Варна Благомир Коцев защити учителите
Кметът на Варна Благомир Коцев защити учителите Снимка: Facebook / Благомир Коцев

Кметът на Варна Благомир Коцев защити учителите

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира по повод публикуван списък с имената на учители, които се обявяват срещу предложените промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези промени целят забрана на пропагандата и популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация и определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Според информация от говорителя на държавното обвинение в крайморския град, Радослав Лазаров, прокуратурата се е самосезирала на база на медийни публикации по случая. Лазаров съобщи, че вече е образувана преписка, която ще бъде разпределена на случаен принцип на наблюдаващ прокурор. Очаква се утре той да вземе решение как да продължи разследването по случая. Възможните решения включват назначаване на проверка на изложените факти или отказ за образуване на досъдебно производство, ако няма данни за престъпление от общ характер. Съществува и възможност преписката да бъде изпратена на Районната прокуратура или на административен орган, ако бъде преценено, че това е от компетентността на съответния орган.

Публикуваният списък с имената на учителите предизвика широк обществен отзвук и реакции както от страна на местните власти, така и от гражданското общество. Веднага след разпространението на списъка, в социалните мрежи се появиха мнения както в защита на учителите, така и такива, които подкрепят предложените законови промени.

Междувременно кметът на Варна, Благомир Коцев, също изрази своята позиция по случая. В публикация в социалните мрежи той категорично заяви подкрепата си за учителите и ги призова да не се страхуват от възможни репресии. Коцев подчерта, че преподавателите могат да разчитат на пълната подкрепа на Общината и че вече е провел разговори с директорите на училищата в града. Той също така призова учителите да подават сигнали за всякакви случаи на натиск върху тях, като увери, че всички постъпили сигнали ще бъдат разгледани внимателно.

Ситуацията във Варна отразява по-широкия обществен дебат около предложените промени в образователното законодателство, които предизвикват разнопосочни реакции както сред професионалната общност, така и сред родителите и обществеността. Защитниците на промените твърдят, че те са необходими за запазване на традиционните ценности в образованието, докато опонентите се опасяват, че те могат да ограничат свободата на словото и правото на индивидуално изразяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари