Спасител на плажа: Има случаи на припаднали туристи, пада им кръвното налягане

0
Безплатните медицински пунктове с работно време от 8:00 до 18:00 часа
Безплатните медицински пунктове с работно време от 8:00 до 18:00 часа Снимка: БГНЕС

Безплатните медицински пунктове с работно време от 8:00 до 18:00 часа

Лекарската помощ на плажовете по Българското Черноморие е безплатна за всички нуждаещи се туристи, а концесионерите са задължени да осигурят медицински пунктове с работно време от 8:00 до 18:00 часа. Това включва наличие на дежурни лекари и медицински сестри, които да реагират на спешни случаи и да оказват първа помощ при инциденти на плажа.

Светлозар, пенсионер, който почива със своя внук, е избрал да постави чадъра си в близост до медицинския пункт, за да бъде спокоен за здравето на детето. Макар че често чува сигнали за скъпи лекарски прегледи по морето, той се надява, че в случай на нужда няма да се сблъска с такива проблеми. „Явно като няма максимални цени, могат да си определят каквото си искат! Но не е правилно, според мен трябва да има някакъв морал от страна на лекарите,“ коментира Светлозар.

На бургаския плаж е разположена линейка с дежурен лекар - реаниматор и две медицински сестри, готови да се намесят при всякакви спешни случаи. Управителят на Северен плаж - Бургас, Симеон Цветков, уверява, че лекарите и медицинският персонал на плажа са ангажирани да оказват безплатна помощ при воден травматизъм и други спешни състояния. „Те са длъжни да осигуряват безплатна медицинска помощ при воден травматизъм. Разбира се те са лекари и на първо място са и хора, не съм видял да откажат на някой, който е в беда, камо ли да са поискали заплащане за това,“ споделя Цветков.

На юг от Бургас, в курортните зони около Китен, също са осигурени медицински пунктове с необходимото оборудване и персонал. Според лекаря на плажа в Китен, д-р Румен Цонков, всички спешни случаи се третират безплатно, като се включват и случаи, изискващи връзка със службата за спешна помощ 112. За по-продължителни лечения обаче пациентите трябва да посетят медицински кабинети, като някои от тях работят с Националната здравноосигурителна каса, а други са частни.

Най-честите оплаквания сред плажуващите са свързани с проблеми с кръвното налягане, като най-често се наблюдават случаи на припадъци. Спасителят Веселин Илиев коментира, че в някои случаи дори се случват инфаркти, въпреки че те са по-рядко срещани. „Най-често припадат! Пада им кръвното налягане. Изключение са инфаркти - и такива неща се случват!“ споделя Илиев.

Спасителите по цялото Черноморие апелират към туристите да спазват флаговата сигнализация, която указва кога е безопасно да се влиза във водата, и да избягват къпането в неохраняеми плажове. Това може да предотврати сериозни инциденти и да осигури безопасността на всички, които се наслаждават на летните си почивки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари