Социално напрежение в Агенцията за ядрено регулиране

0
Експерти: Кадровата криза в АЯР може да застраши ядрената безопасност
Експерти: Кадровата криза в АЯР може да застраши ядрената безопасност Снимка: АЕЦ Козлодуй

Експерти: Кадровата криза в АЯР може да застраши ядрената безопасност

Служителите на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) изразяват нарастващо недоволство поради продължаващото забавяне и фактически отказ от страна на ръководството за договаряне на Споразумение по въпросите на служебните и осигурителните отношения със синдикалната организация на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България (НСФЕБ).

АЯР играе ключова роля в осъществяването на държавното регулиране на дейностите по Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Служителите на агенцията отговарят за контрола на всички ядрени съоръжения в страната, включително ядрени реактори, хранилища за отработено ядрено гориво и съоръжения за обработване и съхраняване на радиоактивни отпадъци. Освен това, те упражняват надзор над повече от 2500 обекта с източници на йонизиращи лъчения, използвани предимно за медицински цели.

Въпреки високата отговорност и специфичните изисквания за професионална квалификация, стартовата заплата за инспектор в АЯР е само 1600 лева. Служителите са лишени от полагащите им се средства за храна съгласно Наредба № 11, както и от правото на застраховка за трудова злополука и допълнително здравно застраховане.

На 30 септември 2024 година се проведе заседание на синдикалната организация, на което бяха обсъдени възможностите за нов опит за договаряне на Споразумение. Въпреки това, ръководството на АЯР категорично отказа да промени предложения от него текст.

НСФЕБ - КНСБ предупреждава, че продължаващото неглижиране на спецификата на труда на служителите в АЯР може да доведе до сериозни кадрови проблеми в дългосрочен план. Това от своя страна би могло да застраши националната сигурност, ядрената безопасност и радиационната защита в страната.

В отговор на ситуацията, НСФЕБ - КНСБ заявява готовност да използва всички законови средства за защита на исканията на работещите в АЯР, включително тези, предвидени в Закона за уреждане на колективни трудови спорове и Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари