Людмила Симеонова: Радиоактивният метал америций е опасен, когато се вдиша

0
Експерт от Агенцията за ядрено регулиране разяснява опасностите и приложенията на радиоактивния елемент
Експерт от Агенцията за ядрено регулиране разяснява опасностите и приложенията на радиоактивния елемент

Експерт от Агенцията за ядрено регулиране разяснява опасностите и приложенията на радиоактивния елемент

В резултат на секретна операция, проведена съвместно от Окръжната прокуратура в Пловдив, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бе открито значително количество от изключително скъпия и радиоактивен метал америций. Това разкритие повдигна множество въпроси относно безопасността и потенциалните рискове, свързани с този изкуствено създаден химичен елемент.

За да хвърли светлина върху свойствата и потенциалните опасности на америция, bTV се свърза с Людмила Симеонова, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Симеонова предостави ценна информация относно характеристиките и приложенията на този елемент.

"Елементът америций е изкуствено създаден химичен елемент, има радиоактивни изотоп единици 241, като основното радиоактивно лъчение е алфа лъчението", обясни Симеонова. Тя допълни, че материалът има много слабо гама лъчение, което го прави относително безопасен при правилна работа с него.

Според експерта, америцият намира широко приложение в различни сфери на живота ни. "Използва се много в индустрията, в медицината, в различни прибори за контрол, дори в детектори за дим. Когато с него се работи по правилния начин, той не е опасен," поясни Симеонова. Тя подчерта, че радиоактивното алфа излъчване на америция се поглъща дори от няколко сантиметра въздух или лист хартия, което значително намалява риска при външно излагане.

Въпреки това, Симеонова предупреди за потенциалните опасности при неправилно боравене с елемента. "Характерното е, че той е опасен, ако се погълне, ако се инхалира", каза тя, подчертавайки необходимостта от строги мерки за безопасност при работа с америций.

Експертът подчерта важността на правилното съхранение на америция в специални контейнери. "Важно е опаковката да бъде херметично затворена, за да се предпазят хората от инхалиране и попадане на радиоактивния химичен елемент в организма," обясни Симеонова. Тя добави, че ако америций попадне в организма, може да се задържи за дълго време, тъй като е трудно да бъде отделен, което го прави особено опасен.

За да се гарантира безопасността при работа с америций, Симеонова подчерта необходимостта от специално оборудване и процедури. "Най-важното за хората, които работят с елемента е да предпазят носа, устата и очите, за да не попадне вътре в организма. С него трябва да работят само специалисти," каза тя. Симеонова описа необходимите предпазни мерки: "Трябва да имат маска, която да предпази дихателните органи, очила и защитни облекла. След това се проверяват за замърсяване и ако са замърсени, отново се предават в хранилището за радиоактивни отпадъци. Ако не са замърсени, съответно могат да се използват."

В заключение, Симеонова обясни процедурата за обработка на открити радиоактивни материали като америция. Всички такива материали първо трябва да бъдат подложени на щателно изследване. След като се установи точната им природа, те ще бъдат временно съхранявани в специализираното хранилище за радиоактивни отпадъци в село Нови хан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари