След 3 месеца безводие: Вода потече, но от спукан водопровод

0
Бедственото положение в община Стралджа е удължено до 4 октомври
Бедственото положение в община Стралджа е удължено до 4 октомври

Бедственото положение в община Стралджа е удължено до 4 октомври

Проблемът с безводието в община Стралджа остава все така сериозен, като бедственото положение беше удължено до 4 октомври. Повече от 90% от населените места – 20 от общо 22 – са без вода от началото на лятото, а това доведе до многократни искания за удължаване на извънредното положение от страна на кмета на общината.

И докато хората очакват решение, по улиците тече вода – не заради дългоочаквано водоснабдяване, а поради нови аварии на водопроводната система. В момента екип на ВиК - Ямбол работи на място, за да отстрани поредната щета.

Иван Дяков, кметът на село Палаузово, споделя, че за първи път от три месеца вижда вода, но за съжаление тя тече по улиците, а не в домовете на хората. Жителите на селото са на ръба на търпението си – някои дори са се принудили да купят хидрофори, за да си осигурят вода. „Всеки ден идват при мен и се оплакват, търсят решения, а водата изчезна около 15 юни“, коментира Дяков, предаде bTV.

Липсата на вода засяга както хората, така и животните, като до момента в района са регистрирани над 12 аварии на водопровода. Семейство с три деца от Палаузово разказва как вече са си закупили хидрофор и помпа, но продължават да изпитват трудности. „Не се търпи. Децата имат дълги коси, а сега трябва да ги подготвяме и за училище. Принудих се да похарча голяма сума пари“, разказва бащата на семейството.

Заместник-кметът на Стралджа, Гроздан Иванов, също изразява сериозното си притеснение. Той казва, че в общината се шегуват, че вече имат собствено ВиК дружество, защото проблемите с водоснабдяването са ежедневие. Иванов настоява, че държавата трябва да намери начин да дотира ВиК дружествата или да предаде управлението им на общините, които и без това вече са поели голяма част от отговорностите.

Няма яснота кога ще отпадне бедственото положение в Стралджа. За узаконяването на нов сондаж са необходими минимум шест месеца, а през това време водопроводните аварии продължават – по 7-8 на ден според ВиК - Ямбол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари