Кризата в Стралджа се задълбочава: водата липсва, сметките растат

0
Повече от три месеца нямаме вода, от чешмата не потича нито капка, сподели жителка на село  Палаузово
Повече от три месеца нямаме вода, от чешмата не потича нито капка, сподели жителка на село Палаузово

Повече от три месеца нямаме вода, от чешмата не потича нито капка, сподели жителка на село Палаузово

В община Стралджа, област Ямбол, ситуацията с безводието продължава да се влошава, като местните власти са принудени да удължат частичното бедствено положение с още един месец. Заместник-кметът на общината Гроздан Иванов съобщи, че 20 от общо 22 населени места са изправени пред ежедневни затруднения, свързани с липсата на вода. Жителите са принудени да търсят алтернативни начини за задоволяване на основни битови нужди като миене, пране, готвене, грижа за градината и домашните животни, пише БТА.

„Повече от три месеца сме без вода,“ разказва Жени Стоянова от село Палаузово, едно от най-засегнатите селища в района. От чешмите там не тече нищо, което принуждава жителите да използват помпи и съдове, за да осигурят минимални количества вода. Личната хигиена също е сериозен проблем – хората разчитат на електрически нагреватели и каните, за да се изкъпят с малкото налична вода.

В село Джинот, разположено близо до Палаузово, жителите също се сблъскват с огромни трудности, особено тези, живеещи в по-високите части, където водоподаването е на практика спряно и се осъществява само вечер. Недостигът на вода затруднява изпълнението на ежедневни задачи и допълнително напряга населението.

Сметките за вода обаче продължават да се начисляват, въпреки липсата на реално потребление. Атанас Стойчев от село Джинот обяснява, че при пускането на водата след дълго спиране, първоначално излиза само въздух, който обаче се отчита от водомерите. „Плащаме повече за въздух, отколкото за вода“, споделя той с възмущение.

Семействата, занимаващи се с животновъдство, също са сред най-засегнатите от водната криза. Стоян и Петрана Бончеви от село Палаузово разказват как ежедневно трябва да осигуряват вода за своите кози, като използват всякакви съдове за напояването на животните. В допълнение към сушата, честите аварии в местната водопроводна мрежа допълнително усложняват ситуацията.

Община Стралджа и местното водоснабдително дружество „Водоснабдяване и канализация“ – Ямбол обединяват усилия в опит да се справят с безводието. Сформирани са екипи за търсене на вода чрез сондажи и отстраняване на аварии. В някои райони са осигурени водоноски, но според Иванов това не е ефективно решение, особено за възрастните хора, които трудно пренасят вода до домовете си. В тази връзка е организирано снабдяването на самотно живеещи стари хора с вода в туби и бидони.

Заместник-кметът Гроздан Иванов смята, че проблемът с безводието изисква сериозна държавна намеса. Необходимо е да се заделят целеви средства за изграждане на нови водопроводи и ускоряване на процедурите за узаконяване на новооткрити водоизточници. Според него, шестмесечният срок за узаконяване е неприемлив при сегашната критична ситуация.

Кризата с водоснабдяването в Стралджа е в сила от 17 юли, като частичното бедствено положение вече е удължавано неколкократно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари