Скача размерът на помощта при бедствия

1
От Нова година АСП ще дава до 1914 лева на пострадалите домакинства
От Нова година АСП ще дава до 1914 лева на пострадалите домакинства Снимка: БТА / Архив

От Нова година АСП ще дава до 1914 лева на пострадалите домакинства

Правителството определи линията на бедност за 2025 година - социалните помощи се увеличават.

В петък кабинетът взе окончателно решение относно линията на бедност за следващата година. През 2025 година тя ще достигне 638 лева, което представлява увеличение от 112 лева или 21,3% спрямо 2024 година. Това решение ще доведе до промени в размера на различни социални плащания.

Една от най-значимите промени е увеличението на еднократната помощ за посрещане на належащи нужди при бедствия и аварии. От 1 януари 2025 година максималният размер на тази помощ, отпускана от Агенцията за социално подпомагане, ще се повиши от 1578 лева на 1914 лева.

Линията на бедност играе ключова роля при определянето на различни социални плащания, включително помощите за хора с увреждания. Максималната месечна финансова подкрепа за хора с увреждания ще се увеличи от 299,82 лева на 363,66 лева от Нова година. Това повишение ще засегне лицата с над 90% степен на увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност или наследствена пенсия.

Максималната помощ за бедни също ще претърпи промяна, като ще се увеличи от 260,37 лева на 315,81 лева. Тази помощ е предназначена за хора без доходи, които живеят сами.

Линията на бедност влияе и върху правото на социална пенсия за старост. Лицата, навършили 70-годишна възраст, имат право на такава пенсия, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари