Линията на бедност скача с 21% през 2025 година

0
Мобилни екипи ще оказват денонощна подкрепа на деца в риск
Мобилни екипи ще оказват денонощна подкрепа на деца в риск

Мобилни екипи ще оказват денонощна подкрепа на деца в риск

Министерският съвет на Република България взе важно решение, касаещо социалната политика на страната. От догодина линията на бедност ще бъде увеличена значително, достигайки 638 лева. Това представлява ръст от 112 лева или 21,3% в сравнение с 2024 година.

Повишаването на линията на бедност се очаква да има положително въздействие върху най-уязвимите групи от населението. С това увеличение ще нарасне и размерът на социалните помощи и финансовата подкрепа, които са обвързани с нейната стойност. Тези помощи се изплащат съгласно Закона за социално подпомагане, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето.

Според прогнозите, повече от 700 000 души с трайни увреждания ще получават месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания през 2025 година. Размерът на тази подкрепа ще бъде с 21% по-висок от сегашния.

Очаква се броят на хората и семействата, получаващи социални помощи, да нарасне до близо 58 000 през 2025 година, което е увеличение с около 5% спрямо 2024 година. Освен това, прогнозите сочат, че над 358 000 души и семейства ще имат право на помощи за отопление през зимния сезон 2025/2026 година.

В допълнение към промяната в линията на бедност, правителството одобри и изменения в Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Тези промени целят укрепване на административния капацитет на агенцията и повишаване на ефективността при изпълнение на държавната политика в областта на социалното подпомагане, социалните услуги и закрилата на детето.

Една от ключовите промени е създаването на мобилни екипи от социални работници към дирекциите "Социално подпомагане". Тези екипи ще бъдат на разположение денонощно, за да оказват спешна подкрепа на деца в риск, когато се налага предприемането на незабавни действия за тяхната закрила.

Тези мерки са част от цялостната стратегия на правителството за подобряване на социалната защита и подкрепа за най-уязвимите групи в българското общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари