Сигнал за опасни нарушения в аптечната мрежа в Русе

0
Даниела Борисова: Има случаи на продажба на сгрешени медикаменти
Даниела Борисова: Има случаи на продажба на сгрешени медикаменти Снимка: Асен Игнатов / Архив

Даниела Борисова: Има случаи на продажба на сгрешени медикаменти

Нерегламентирани практики застрашават здравето на пациентите в Русе.

Председателят на Регионалното сдружение на помощник-фармацевтите в Русе - Даниела Борисова сигнализира за сериозни нарушения при продажбата на лекарствени средства в аптечната мрежа. В интервю за Радио Варна тя разкри притеснителна тенденция за назначаване на технически лица без необходимото медицинско образование.

Заобикаляне на закона с цел намаляване на разходите

"В някои аптеки се назначават така наречените технически лица, които нямат право да продават лекарства, но има случаи, в които го правят", споделя Борисова. По думите ѝ работодателите предпочитат да наемат неквалифициран персонал поради по-ниските разходи за заплати в сравнение с възнагражденията на фармацевтите.

Риск за здравето на пациентите

Особено притеснителен е фактът, че в Русе са регистрирани случаи на продажба на сгрешени лекарствени средства, което създава пряка заплаха за здравето и живота на пациентите. Информацията е потвърдена от засегнати граждани, потърсили съдействие от организацията.

Законодателни промени и готовност за протести

Основното искане на помощник-фармацевтите е свързано с промяна в Закона за лекарствените средства от 2013 година. Според настоящата нормативна уредба те нямат право да изпълняват рецепти, а могат да отпускат единствено лекарства без лекарско предписание.

"Надяваме се след изборите за народни представители да се обърне внимание на нашите проблеми", заявява Даниела Борисова. При липса на адекватна реакция от страна на институциите, помощник-фармацевтите са готови да пристъпят към протестни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари