Ще спре ли парното в София?

0
Мартин Владимиров: Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка
Мартин Владимиров: Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка

Мартин Владимиров: Ситуацията с „Топлофикация София“ е много тежка

Финансовото състояние на "Топлофикация София" продължава да бъде изключително тревожно, като дружеството е натрупало огромни дългове през последните години. Това става ясно от изказването на Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат", в интервю за bTV.

"Ситуацията с 'Топлофикация София' е много тежка. Това е много дълъг казус и много дългосрочен проблем. Поне шест, седем пъти в последните 10 години е имало такива драми на прага на зимния сезон", споделя експертът.

Владимиров припомня, че "Булгаргаз" неколкократно е отправяла заплахи за спиране на газовите доставки към столичното топлофикационно дружество. Въпреки това, досега винаги е намирано решение, тъй като нито едно правителство не би си позволило да остави София без отопление през зимата.

През последните две години "Топлофикация София" е натрупала дълг от 800 милиона лева, като наложеният запор е за по-малка сума. Експертът обяснява, че дружеството не може да излезе на печалба дори през летните месеци, когато традиционно генерира приходи от продажба на електроенергия.

Сред основните причини за тежкото финансово състояние на "Топлофикация София" са:

  1. Значителното поскъпване на природния газ след руската инвазия в Украйна.
  2. Определената от КЕВР цена на топлоенергията, която е по-ниска от реалните разходи на дружеството.
  3. Огромните загуби при пренос на топлинната енергия, достигащи до 50% от произведеното количество.

"Тези загуби понякога достигат 50% от произведената топлинна енергия. И си представете, че някой трябва да плати сметката. И тъй като потребителите не я плащат, защото КЕВР не позволява това да се случи, 'Топлофикация София' трябва да генерира загуби", пояснява Владимиров.

В миналото Българският енергиен холдинг е покривал част от загубите, но това не може да продължава безкрайно. "Булгаргаз" също се намира в затруднено финансово положение поради редица управленски грешки, включително сделката с "Боташ" и намаляването на пазарния дял на компанията.

Експертът подчертава, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз" и играе ключова роля за стабилността на целия газов сектор в страната. Той предупреждава за опасността от "домино ефект" и настоява за спешни мерки:

"Спешно трябва да се вземе решение – то е много болезнено, ще струва пари, ще коства потребители, които ще продължат да напускат 'Топлофикация София'. Но иначе алтернативата е колапс", заключава Мартин Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Фани ма за софиянеца
    Още е рано да се спре парното, чак на пролет март месец или април.
  • 0
    2
    бах ти глупаците
    Споко бе ....хахахахх софийската държава....демек прованса пак ще им плати парното.
  • 1
    1
    Чукча
    Бе какво ме боли хОя за парното на софиняри. София да не е България.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари