Георги Кадиев: Дългът на "Топлофикация - София" е 1,6 милиарда лева

0
Как 90% разходи за газ и занижени цени доведоха до милиарден дълг?
Как 90% разходи за газ и занижени цени доведоха до милиарден дълг? Снимка: БНР

Как 90% разходи за газ и занижени цени доведоха до милиарден дълг?

Финансовото състояние на "Топлофикация - София" продължава да бъде обект на обществен дебат, след като държавната компания "Булгаргаз" наложи запор на една от сметките на общинското дружество. Въпреки това, кметът на София Васил Терзиев увери гражданите, че няма риск клиентите да останат без парно и топла вода в навечерието на отоплителния сезон.

Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите и бивш член на ръководството на "Топлофикация - София" през 2009 година, сподели своята експертна гледна точка по въпроса в интервю за Българското национално радио. Той подчерта критичната важност на дружеството за енергийната система на столицата:

"Много е важно "Топлофикация-София" да продължи да работи, защото ако спре, енергийната система няма да издържи", заяви Кадиев, добавяйки, че дружеството обслужва около 440 хиляди абонати.

Експертът разкри, че финансовото състояние на компанията се е влошило значително през годините. "Когато аз бях в "Топлофикация", дългът беше около 250 милиона, сега вече е 1.6 милиарда", посочи той, обяснявайки, че цялата тази сума е за сметка на "Булгаргаз".

Кадиев критикува последните действия на "Булгаргаз" като неефективни: "Те постоянно плашат с блокиране на сметки. Сега са решили да блокират само една, което е абсолютно безсмислено". Той добави, че ситуацията е станала още по-абсурдна, когато министърът на енергетиката е заявил, че няма опасност от спиране на парното.

Бившият заместник-министър очерта основните проблеми пред "Топлофикация - София":

  1. Невъзможност за съкращаване на разходите, тъй като около 90 процента от тях са за газ.
  2. Управление на дружеството като социално предприятие, а не като бизнес.
  3. Изкуствено занижени цени, определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
  4. Удари от всички посоки - висока цена на газа и липса на допълнителни приходи.

"Предприятието търпи удари от всички възможни посоки", обобщи Кадиев, но подчерта, че нито един политик не би си позволил да затвори "Топлофикация-София" поради нейната стратегическа важност.

Относно бъдещето на дружеството, експертът изрази скептицизъм към идеята за привличане на стратегически инвеститор: "Дружеството трябва да бъде общинско, в краен случай държавно, но не частно". Вместо това, той предложи да се търси външен мениджмънт, който да спре кражбите и корупцията.

В заключение, Кадиев подчерта необходимостта от бизнес ориентиран подход: "Целият казус никак няма да е лесен, докато "Топлофикация-София" не започне да печели пари. Трябва да има повече бизнес мислене".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари