Северна Корея в бойна готовност: Ким Чен Ун очертава "незабавни военни действия"

3
Севернокорейският лидер обвинява Сеул в изпращане на пропагандни дронове над Пхенян
Севернокорейският лидер обвинява Сеул в изпращане на пропагандни дронове над Пхенян Снимка: АП / БТА

Севернокорейският лидер обвинява Сеул в изпращане на пропагандни дронове над Пхенян

Ким Чен Ун свиква спешно съвещание за национална сигурност на фона на нарастващо напрежение с Южна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун проведе извънредно съвещание с висши служители по въпросите на националната сигурност, съобщиха днес севернокорейските държавни медии. Срещата се състоя в контекста на ескалиращо напрежение между Северна и Южна Корея.

Според официалната севернокорейска новинарска агенция КЦТА, Ким Чен Ун е очертал насоки за "незабавни военни действия" по време на съвещанието. Агенцията цитира думите на лидера: "Определих насоките за незабавните военни действия и посочих важните задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на военното възпиране и упражняването на правото на самозащита".

Участници и теми на срещата

На срещата присъстваха ключови фигури в севернокорейската система за сигурност, включително началникът на генералния щаб и министрите на националната сигурност и отбраната. Обсъдени бяха "сериозните провокации" от страна на Южна Корея, като Ким Чен Ун изрази "твърда политическа и военна позиция" по въпроса.

Обвинения срещу Южна Корея

Северна Корея обвини Сеул в изпращане на дронове над Пхенян, които пускат пропагандни листовки. В отговор на това, Пхенян е изпратил подкрепления на границата и е отправил предупреждение, че всеки следващ подобен инцидент ще се счита за "обявяване на война".

Реакция от Южна Корея

Южнокорейският министър на отбраната Ким Йон-хюн първоначално отрече обвиненията. По-късно Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че не може да потвърди достоверността на севернокорейските твърдения.

Исторически контекст

Въпреки че Корейската война (1950-1953 година) официално приключи с примирие, а не с мирен договор, двете страни технически все още се намират във военно положение. Командването на ООН в Корея, което контролира примирието, съобщи, че е запознато със севернокорейските обвинения и в момента провежда разследване в съответствие със споразумението за примирие.

Ситуацията остава напрегната, като и двете страни продължават да следят внимателно развитието на събитията по Корейския полуостров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари