Сензационна находка в древния Мисионис разкрива тайни от Второто българско царство

0

Археолози попаднаха на уникален двустранен кръст в древния град край Търговище

Сензационна находка в древния Мисионис разкрива тайни от Второто българско царство.

Археологическият екип, проучващ късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище, направи изключително откритие - двустранно изрисуван епископски бронзов кръст с образа на Спасителя. Находката бе представена на специален брифинг на терен, в който участваха научният консултант проф. Николай Овчаров, ръководителят на разкопките Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище и кметът на Община Търговище Дарин Димитров, информира БТА.

Проф. Овчаров разкри интригуващи детайли за новооткрития артефакт. На едната страна на масивния кръст е изобразен Христос, облечен в плътна дреха, покриваща цялото му тяло - иконография, характерна за по-ранните периоди. От другата страна са изобразени Богородица с младенеца и четиримата евангелисти. Реставрацията показа, че кръстът е бил използван най-малко 100-150 години.

"Ако датираме кръста от 12-ти век, той със сигурност е бил в употреба през Второто българско царство", отбеляза археологът. Продължителното използване е причината за силното изтриване на изображенията върху него.

Особен интерес предизвиква надписът върху кръста на гръцки език, който в превод гласи: "Господи, не мога да съм милостив като теб". Според проф. Овчаров, масивността на кръста и специфичните изображения подсказват, че това вероятно е епископски атрибут.

Разкопките разкриват и други интересни факти за историята на древния град. Големият брой открити монети навежда археолозите на мисълта, че Косово - името на града през Второто българско царство - е бил обитаван от османски гарнизон, практика позната и от други археологически обекти.

Стефан Иванов, ръководител на разкопките, споделя впечатляващи резултати от 40-дневните проучвания. Разкрити са четири сгради с впечатляваща архитектура, датирани от 6-ти век, със забележително добра запазеност. Максималната им запазена дълбочина достига почти до 2,70 метра.

"Ясно се виждат следите от пожари по крепостната стена от края на шести и началото на седми век, когато нахлуват славянските племена и аварите, унищожили града", обясни Иванов. Той добави, че преди вражеското нашествие е имало планомерно изтегляне на местното население, за което свидетелстват множеството катинари и ключове, намерени по вратите.

От началото на сезона досега са открити над 350 предмета, предимно монети - византийски, латински имитации и български сребърни. Сред находките са и върхове на стрели и бойни топки, свидетелстващи за дългогодишната охрана на крепостната стена.

Разкопките продължават в южна посока, където се проучват още четири добре запазени сгради. Открива се и поредната канализация, както и мостово съоръжение, показващи високото ниво на градоустройство в древния Мисионис.

Особено вълнуваща е находката в една от новоразкритите сгради - 14 монети, 13 от които сребърни, от времето на Иван Александър и Иван Шишман. Открити са и няколко пръстена и други накити, което навежда археолозите на мисълта, че собственикът на къщата вероятно е бил заможен търговец или производител на дрехи.

Археологическите проучвания ще продължат още един месец, като се очаква да бъде разкрита цялата канализационна система и по-голяма част от впечатляващата крепостна стена. Тези открития хвърлят нова светлина върху живота и културата на средновековна България и обещават още вълнуващи находки в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари