САЩ обмислят забрана на свързани автомобили с китайски и руски компоненти

0
Мярката цели да ограничи рисковете за националната сигурност от свързаните превозни средства
Мярката цели да ограничи рисковете за националната сигурност от свързаните превозни средства Снимка: Асен Игнатов / Архив

Мярката цели да ограничи рисковете за националната сигурност от свързаните превозни средства

Съединените американски щати предприемат решителни стъпки за ограничаване на вноса и продажбата на т. нар. свързани автомобили, които съдържат компоненти с произход от Китай или Русия. Тази информация бе разпространена днес от авторитетното издание "Вашингтон пост".

Предложението на американското правителство е насочено към хардуерни и софтуерни решения, които осигуряват свързаност на превозните средства с външни компютърни системи. Това включва технологии като безжичен интернет, Bluetooth и други комуникационни протоколи, които са от ключово значение за функционирането на автономните автомобили.

Тази инициатива е част от по-широка стратегия на администрацията на президента Джо Байдън за затягане на контрола върху технологичния внос от Китай. Само преди седмици, в средата на септември, Вашингтон обяви въвеждането на 100-процентов данък върху вноса на електрически автомобили от Китайската народна република, считано от 27 септември.

Експерти коментират, че тези мерки отразяват нарастващото безпокойство относно потенциалната употреба на модерни превозни средства като инструменти за шпионаж или за дестабилизация по време на евентуални конфликти. Свързаните автомобили, с тяхната висока степен на дигитализация и свързаност, представляват потенциален риск за националната сигурност, ако не са адекватно защитени от външна намеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Иван
    Сащ да си ЕБАТ МАЙКАТА кИТАЙ И Русия може без тези лайнари САЩ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари