САЩ забраняват китайски технологии в автомобилите

0
Ограниченията ще засегнат не само леки автомобили, но и камиони и мотоциклети
Ограниченията ще засегнат не само леки автомобили, но и камиони и мотоциклети Снимка: Асен Игнатов / Архив

Ограниченията ще засегнат не само леки автомобили, но и камиони и мотоциклети

Администрацията на президента Джо Байдън обмисля въвеждането на строги ограничения върху използването на китайски технологии в автомобилната индустрия на Съединените американски щати. Тази инициатива е част от по-мащабна стратегия, целяща да противодейства на нарастващото влияние на Китай в технологичния сектор и да защити критичната инфраструктура на страната от потенциални кибератаки.

Планът, който е в процес на разработка, предвижда поетапно въвеждане на забрани за продажбата на превозни средства, оборудвани с компоненти или софтуер от държави, определени като "рискови". Китай е посочен като основна страна, попадаща в тази категория.

Според предложения двуетапен план, от 2027 година ще бъде въведена забрана за използването на софтуер от китайски произход в автомобили, продавани на американския пазар. Три години по-късно, през 2030 година, ограничението ще се разшири, обхващайки и физическите компоненти с китайски произход.

Важно е да се отбележи, че тези мерки няма да засягат само леките автомобили. Планът предвижда ограниченията да обхванат широк спектър от превозни средства, включително камиони и мотоциклети.

Основните мотиви зад тази инициатива са както икономически, така и свързани с националната сигурност. Американските власти изразяват загриженост, че превозните средства, оборудвани с китайски технологии, биха могли да се превърнат в потенциални "троянски коне". Това би позволило на хакери да извършват дистанционни саботажи на критична инфраструктура или да събират чувствителна информация.

Експерти по киберсигурност потвърждават, че тези опасения не са безпочвени. Въпреки че мащабни саботажи са рядкост, уязвимостите в електронните системи на съвременните превозни средства представляват реална заплаха за сигурността.

Тази инициатива е част от по-широка политика на Съединените американски щати, насочена към укрепване на критичната инфраструктура срещу заплахи от кибершпионаж. Тя отразява нарастващото напрежение между САЩ и Китай в технологичната сфера и подчертава решимостта на Вашингтон да защити своите икономически и стратегически интереси.

Предстои да видим как тези планирани ограничения ще повлияят на глобалната автомобилна индустрия и дали ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в сектора. Несъмнено, тази инициатива ще има значително въздействие върху производителите на автомобили и техните доставчици, както в Съединените щати, така и в международен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари