САЩ ликвидираха четирима лидери на „Ислямска държава“

0
Операцията нанесе сериозен удар върху терористичната мрежа в региона
Операцията нанесе сериозен удар върху терористичната мрежа в региона

Операцията нанесе сериозен удар върху терористичната мрежа в региона

В края на август 2024 година американските въоръжени сили, в тясно сътрудничество с иракските сили за сигурност, проведоха прецизна военна операция в Западен Ирак. Резултатът от тази координирана акция е елиминирането на четирима високопоставени лидери на терористичната групировка "Ислямска държава", включително ръководителя на операциите ѝ в Ирак.

Командването на американската армия в Близкия изток (Centcom) оповести успеха на мисията, като подчерта нейното стратегическо значение: "Тази операция беше насочена срещу лидерите на „Ислямска държава" и наруши и намали възможностите на „Ислямска държава" да организира и провежда операции", гласи официалното изявление.

Според информацията, предоставена от Centcom, при удара, осъществен на 29 август 2024 година, общият брой на ликвидираните членове на "Ислямска държава" достига 14 души. Това действие се разглежда като сериозен удар срещу оперативния капацитет на терористичната организация в региона.

Операцията демонстрира продължаващите усилия на международната коалиция за борба с тероризма и подчертава важността на сътрудничеството между САЩ и иракските сили за сигурност в противодействието на заплахите, произтичащи от екстремистки групировки в Близкия изток.

Тази новина идва в контекста на продължаващите усилия за стабилизиране на ситуацията в Ирак и борбата срещу остатъците от "Ислямска държава" в региона. Въпреки че групировката претърпя значителни загуби през последните години, тя все още представлява заплаха за сигурността в някои части на Ирак и Сирия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари