Само България номинира мъж и жена за ЕК

1
Такова бе искането на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Такова бе искането на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Такова бе искането на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

България се оказа единствената страна в Европейския съюз, която изпълни искането на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за равенство на половете при номинациите за новия състав на Комисията. Това разкрива информация, предадена от немската информационна агенция ДПА.

През юни тази година Урсула фон дер Лайен бе преизбрана за председателка на Европейската комисия и постави ясни изисквания към страните членки на Европейския съюз. Тя настоя всяка страна да номинира по един мъж и една жена за новия състав на изпълнителния орган на ЕС, като целта бе да се осигури балансираност на половете в новия екип. Това искане, обаче, не беше подкрепено от мнозинството правителства в Европейския съюз.

Въпреки че повече от половината от страните членки не се съобразиха с предложението на фон дер Лайен и номинираха само мъже, България е единствената страна, която публично предложи двама кандидати – един мъж и една жена. София официално номинира бившия външен министър Екатерина Захариева и бившия министър на околната среда Юлиян Попов за нови еврокомисари. Това демонстрира ангажираността на България към идеята за равенство на половете на най-високо ниво в Европейския съюз.

Ситуацията е тревожна, тъй като крайният срок за номинациите изтича днес, а ако не се постигне равновесие между половете, мъжете могат да съставляват две трети от новия състав на Европейската комисия. Това би било сериозен удар върху усилията на фон дер Лайен за постигане на полово равенство в ключовите европейски институции.

Понастоящем, 12 от 27-те еврокомисари са жени, което показва, че все още има дълъг път към постигане на реално равенство на половете в рамките на Европейския съюз. Макар и искането на председателката да е било ясно, страните членки не са законово задължени да го изпълнят, тъй като в договорите на ЕС не се споменава изрично равенството между половете като задължителен принцип за номинации в Европейската комисия.

Въпреки това, инициативата на Урсула фон дер Лайен е важна стъпка към осигуряване на по-голямо участие на жените в управлението на Европейския съюз. България, с предложението си за балансирана номинация, изпраща силно послание за подкрепа на този принцип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари