Само 4 от 11 балона в България са годни за полет

0
Само двама души са сертифицирани като пилоти в "Гражданска въздухоплавателна администрация"
Само двама души са сертифицирани като пилоти в "Гражданска въздухоплавателна администрация" Снимка: БТА / Андрей Кючуков

Само двама души са сертифицирани като пилоти в "Гражданска въздухоплавателна администрация"

В България има само двама души със сертификат за управление на балони, издаден от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА), информира директорът ѝ Анелия Маринова. Тя поясни, че страната ни признава и лицензи, издадени в други държави-членки на Европейския съюз.

Критична ситуация с летателната годност

От общо 11 регистрирани балона в страната едва четири са с валидна летателна годност, съобщи вчера Маринова. Информацията става публична във връзка с трагичния инцидент с парашутисти между селата Литаково и Новачене в Ботевградско, при който един човек загуби живота си, а друг е в критично състояние.

"Ще се постараем максимално бързо да поместим информация на нашия сайт за балоните с българска регистрация, които имат летателна годност и са безопасни. На наша територия могат да работят и въздухоплавателни средства, които идват от друга европейска държава", заяви Маринова.

Засилен контрол и регулации

Институцията планира съвместни действия с Министерството на вътрешните работи и данъчната администрация за затягане на контрола чрез по-интензивни проверки.

"Фирми, които да имат лиценз да предлагат търговска дейност 'разходка с балон' при нас все още няма. Тази дейност се изпълнява на ръба на закона. Свързано е с един член, който касае спортната дейност, с нетърговска дейност. Понякога спорим с колегите, с които успяваме да установим контакт, доколко това е търговска дейност, доколко това са споделени преживявания", обясни директорът на ГД ГВА.

Достъпна регистрация

Процедурата по регистрация не е сложна или скъпа, уточни Маринова. "Ако е съпоставима с таксата за регистрация на въздухоплавателно средство, тя е 500 лева за регистрация и 1000 лева за летателна годност. Необходими са и документите, които така или иначе вървят с балона, защото той подлежи на техническо обслужване и поддръжка", допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари