Съдът остави Румен Гайтански в ареста

1
Стоян Мавродиев остава издирван, докато делото срещу Гайтански продължава
Стоян Мавродиев остава издирван, докато делото срещу Гайтански продължава Снимка: БНТ

Стоян Мавродиев остава издирван, докато делото срещу Гайтански продължава

Софийският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" за Румен Гайтански, който е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие (ББР) на стойност 148,5 милиона лева. Гайтански бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като сам се предаде на органите на реда.

Прокуратурата настоява за задържане под стража

Софийската градска прокуратура внесе искане пред съда за постоянно задържане под стража на Румен Гайтански. Според прокуратурата има сериозни основания да се смята, че обвиняемият може да окаже натиск върху свидетели или да унищожи доказателства, ако бъде освободен. За престъплението, за което е обвинен, законът предвижда между 10 и 20 години лишаване от свобода.

Държавното обвинение твърди, че анализът на събраните по делото документи показва фиктивно обезпечаване на кредита, като съществува реална опасност Гайтански да се намеси в хода на разследването, ако бъде пуснат на свобода.

Защитата представя документи и отхвърля обвиненията

Адвокат Красимир Донков, който представлява Румен Гайтански в съда, представи списък с документи, доказващи размера на платените данъци от свързани с обвиняемия фирми на обща стойност 88 милиона лева. Защитата настоява, че тези документи доказват легитимността на финансовата дейност на Гайтански и отхвърлят съмненията за злоупотреби.

Адвокатите на обвиняемия също така твърдят, че в материалите по делото няма нито един документ или свидетел, който да посочва, че Румен Гайтански се е срещал със Стоян Мавродиев или с членовете на управителния съвет на ББР. Те изтъкват, че обвинението е тенденциозно и обслужва политически цели, което според тях ще бъде доказано в съда.

Гайтански: Процесът срещу мен е скалъпен

Пред съда Румен Гайтански категорично отрече всички обвинения, заявявайки, че процесът срещу него е скалъпен. Той подчерта, че никога не е искал кредит от ББР и не познава никого от ръководството на банката. Гайтански изрази увереност, че обвиненията няма да издържат в съда и подчерта, че всичките му действия са били в рамките на закона.

Други обвиняеми по делото

По случая са обвинени и други лица, сред които бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", която е получила кредита. Миналата седмица Мавродиев бе обявен за национално издирване с постановление на Комисията за противодействие на корупцията, след като не се яви пред органите на реда.

Разследването продължава

Разследването по случая с кредита от ББР продължава, като прокуратурата работи активно по събирането на доказателства. Според обвинението фиктивното обезпечаване на кредита представлява сериозно нарушение, което може да доведе до значителни финансови загуби за държавата.

Гайтански остава в ареста до следващите съдебни заседания, като защитата му ще продължи да настоява за неговото освобождаване. В същото време прокуратурата ще работи за доказване на вината на обвиняемите, като очакванията са процесът да продължи с нови разкрития и доказателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари