Съдът остави в ареста Румен Гайтански - Вълка

2
Гайтански се яви в съдебната зала под конвой, с белезници на ръцете и предпазна маска на лицето
Гайтански се яви в съдебната зала под конвой, с белезници на ръцете и предпазна маска на лицето Снимка: БГНЕС

"Вълка" е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева

В Софийския градски съд наложиха най-тежката мярка за неотклонение на Румен Гайтански - Вълка.

Софийският градски съд постанови мярка "задържане под стража" за бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка. Решението бе взето днес, след като Гайтански, който се предаде на властите на 16 август, се яви в съдебната зала под конвой, с белезници на ръцете и предпазна маска на лицето. Мярката за неотклонение беше определена като най-тежката, в съответствие с тежестта на обвиненията срещу него.

Румен Гайтански, заедно с бившия изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и адвоката Иван Георгиев, са разследвани за длъжностно присвояване в особено големи размери, което представлява тежък случай. Разследването е свързано с необезпечен кредит на стойност близо 150 милиона лева, който е бил отпуснат от ББР и използван за съмнителни финансови операции.

Луксозни автомобили и съмнителни транзакции

Част от разследването се съсредоточава върху това как голяма част от средствата от кредита, получен от ББР, са били използвани за закупуването на луксозни автомобили. Освен това, 30 милиона лева от кредита са били прехвърлени към дружество, свързано с Румен Гайтански, което е погасило задълженията на ТЕЦ - Варна към "Търговска банка". ТЕЦ - Варна е свързвана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което добавя допълнителен политически контекст към случая.

Мавродиев се издирва, адвокатът с парична гаранция

Докато за адвокат Иван Георгиев беше наложена парична гаранция в размер на 50 000 лева, Стоян Мавродиев все още се издирва от властите. Мавродиев е известен със своите позиции в различни финансови институции и организации, което прави издирването му още по-значимо за разследващите органи.

Обвиненията срещу Гайтански и Мавродиев подчертават сериозността на престъплението, което включва мащабно длъжностно присвояване и злоупотреба с доверие. Властите продължават да разследват други възможни замесени лица и фирми, които може да са участвали в схемата.

Ролята на Българска банка за развитие

Българската банка за развитие е създадена с основната цел да подкрепя малки и средни предприятия в страната, но разследвания като настоящето поставят под съмнение начина, по който банката разпределя средствата си. Разкритията за кредити в особено големи размери, предоставяни на фирми, свързани с големи бизнесмени и политически фигури, предизвикват обществени дебати и въпроси относно прозрачността в управлението на тази държавна институция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Грую
    Бай Ставри,Недеи да пишеш докато си дрогиран и те осеменяват!!!
  • 2
    1
    Бай ставри! Строг но...
    Тоз дъртия бълка ли е, агнвто ли е няма ли кой да го осемени в затвора?!??? Ако не аз ще се жертвам а той да ражда
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари