Съдът пусна "Вълка" на свобода срещу 250 000 лева гаранция

0
Софийският градски съд измени мярката на бизнесмена в по-лека
Софийският градски съд измени мярката на бизнесмена в по-лека Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд измени мярката на бизнесмена в по-лека

Бизнесменът Румен Гайтански - Вълка е освободен срещу рекордна парична гаранция в разследване за многомилионен кредит.

Софийският градски съд взе решение да освободи известния бизнесмен Румен Гайтански - Вълка срещу парична гаранция от 250 000 лева, съобщи БТА.

Днес бе разгледана молбата на Гайтански за изменение на наложения му постоянен арест в по-лека мярка, като адвокатът му Галя Гълъбова пледира за налагане на парична гаранция. Прокуратурата се присъедини към искането на защитата.

Това развитие идва след двумесечен период, през който Гайтански е бил задържан в затвора и в болницата на Министерството на вътрешните работи.

Хронология на събитията

Гайтански се предаде доброволно на властите на 16 август, след като му бяха повдигнати обвинения за подбудителство във връзка с отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит на стойност близо 150 милиона лева. Съдът отбеляза, че през периода на задържането си бизнесменът е оказвал съдействие на разследването.

Правни аспекти и обвинения

Въпреки освобождаването, обвинението срещу Гайтански за подбудителство остава в сила, макар че вината му все още не е доказана. Съдът прие, че няма опасност бизнесменът да се укрие от правосъдието.

В същото разследване са замесени и други лица:

  • Стоян Мавродиев, бивш изпълнителен директор на ББР
  • Иван Георгиев, представител на фирма "Роудуей кънстракшън", получила въпросния кредит

Детайли от разследването

Според информация от съда, досега са събрани доказателства за осъществяването на банкова сделка и предоставянето на кредит от ББР. Въпреки това, все още липсват конкретни доказателства за пряк умисъл за извършено престъпление от страна на обвиняемия Стоян Мавродиев.

Интересен факт е, че единствената доказателствена част срещу Мавродиев се съдържа в разпит на самия Гайтански. Установено е също, че бизнесменът се е срещал с част от свидетелите по делото и е демонстрирал връзка с определена фирма, свързана с разследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    киро
    Къде е Мавродиев баш крадеца за него 1 милион гаранция трябва
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари