Събарят един от символите на българското Черноморие

0
Събарят един от символите на българското Черноморие

Рейдовата кула във Варна остава в историята

Един от емблематичните символи на морската столица на България - Рейдовата кула на пристанище "Варна-Изток", скоро ще бъде само спомен. Построена през шейсетте години на двадесети век, кулата е била неизменна част от градския пейзаж в продължение на десетилетия. Сега обаче настъпва нова ера за този знаков обект.

Инцидент от миналото оставя трайни белези

През 1993 година съдбата на кулата е белязана от драматично събитие. Търговски кораб се сблъсква с нея, причинявайки сериозни деформации в конструкцията ѝ. Този инцидент поставя началото на дългогодишни дискусии относно бъдещето на съоръжението.

Решение за промяна

През декември 2022 година Министерският съвет взема решение да промени статута на имота, върху който се намира кулата. Този ход отваря вратата за нейното премахване и заместване с нова структура. Основните аргументи за това решение са свързани с влошеното конструктивно състояние на сградата и необходимостта от изграждане на нов, модерен обект на нейно място.

Поглед към бъдещето

На мястото на старата Рейдова кула ще се издигне нова петететажна сграда. Това развитие бележи не само края на една ера, но и началото на нова глава в историята на варненското пристанище. Новата сграда се очаква да отговори на съвременните нужди на пристанищната дейност, като същевременно се превърне в нов архитектурен акцент за града.

Спомени от миналото

Интересен детайл от историята на кулата е споделен от очевидци. Според техни разкази, през втората половина на осемдесетте години на двадесети век, кулата е претърпяла сериозна повреда след удар от голям плавателен съд. Този инцидент е довел до видимо наклоняване на структурата, което вероятно е допринесло за решението за нейното премахване днес.

Премахването на Рейдовата кула бележи края на една епоха за Варна, но и началото на нова. Докато някои може да изпитват носталгия по познатия силует, други гледат с оптимизъм към бъдещето и възможностите, които новата сграда ще донесе за развитието на пристанището и града като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари