Рушащи се буни застрашават залива Болата

0
Според жителите на каварненското село Българево има риск и за вододайната зона
Според жителите на каварненското село Българево има риск и за вододайната зона Видео: bTV

Според жителите на каварненското село Българево има риск и за вододайната зона, от която се захранват с питейна вода две села и ваканционното селище Русалка

Заливът Болата край Каварна е заплашен от унищожение, сигнализират местни хора. Причина за това са рушащите се брегоукрепителни буни.

Според жителите на каварненското село Българево има риск и за вододайната зона, от която се захранват с питейна вода две села и ваканционното селище Русалка, предава bTV.

Местните призовават за спешен ремонт на силно повредените брегозащитни буни, които пазят уникалния залив от морските стихии. Буната е разрушена на две места, а близо 15 метра от нея вече са под вода.

От ИК „За туризма на Калиакра“ предупреждават, че може да последва заливане и екологична катастрофа. А туристи, които посещават мястото от десетилетие смятат, че обстановката в залива става все по-зле всяка година.

В бурните дни вълните в залива достигат до над 5 метра и успяват да изместят каменните блокове. Ако двете дамби се разрушат напълно, морската вода ще залее плажната ивица, а това създава опасност и за вододайната зона.

Кметът на с. Българево разказа, че през 70-те години е имало случай морето да залее кладенците и да ги напълни с морска вода. След това трудно са били изчистени, а хората дълго са пиели солена вода.

Буните се намират и в защитена територия.

„Изисквали сме становище от МОСВ, както и от МРРБ. След като те ни изпратят своето становище можем ли да извършваме някакви дейности по възстановяване на буните, вече ще бъдат предприети действия“, заяви областният управител на Добрич Красимир Кирилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари