Русенският университет чества 30-годишнината на Факултета по природни науки и образование

0

Деканът на факултета професор Велизар Павлов бе удостоен със знака на областния управител Драгомир Драганов

Русенският университет чества 30-годишнината на Факултета по природни науки и образование.

Факултетът по природни науки и образование към Русенския университет "Ангел Кънчев" отбеляза своята 30-годишнина с тържествено честване. Събитието събра редица представители на академичните среди, местната и държавната власт.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, уважи събитието със своето присъствие и отличи декана на факултета, професор доктор Велизар Павлов, със знака на Областната администрация. Отличието бе връчено за цялостния принос на професор Павлов към развитието на висшето образование в региона.

В своето обръщение към академичната общност, докторантите и студентите, Драганов подчерта значимостта на факултета: "За малко повече от четвърт век този факултет си спечели безспорен авторитет сред академичната общност в страната и има значим принос за утвърждаването на Русенския университет като водещ научен и образователен европейски център. Тук успешно се съчетават традициите, модерните образователни подходи и високите технологии."

Професор Павлов от своя страна изтъкна постиженията на факултета през изминалите три десетилетия: "Тук на едно място се срещат темперамент, смелост и оптимизъм". Той подчерта високата реализация на завършилите и припомни, че създаването на факултета е било ключова стъпка за утвърждаването на университета като водещо учебно заведение в България.

Факултетът "Природни науки и образование" е основан с решение номер 413 на Министерския съвет на Република България от 11 октомври 1994 година. В момента той е най-големият факултет в Русенския университет, обучаващ над 1000 студенти и докторанти в четири професионални направления: Педагогика, Педагогика на обучението по..., Математика и Информатика и компютърни науки.

В структурата на факултета са включени пет катедри: Педагогика; Български език, литература, изкуство и история; Математика; Приложна математика и статистика; Информатика и информационни технологии. Понастоящем във факултета работят 60 преподаватели, от които шестима професори и 26 доценти. 56 от преподавателите са с научна степен "доктор".

Факултетът се гордее с активното си международно сътрудничество, поддържайки връзки с над 60 университета и образователни институции от цяла Европа. Това предоставя на студентите възможности за обучение в престижни европейски университети и участие в образователни и научни форуми в страната и чужбина.

По време на тържеството бе представена и книга, посветена на 30-годишнината на факултета. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички преподаватели, допринесли за развитието на факултета и висшето образование.

Сред официалните гости бяха още почетният ректор и председател на Общинския съвет академик Христо Белоев и заместник-кметът Енчо Енчев. Академик Белоев изрази гордостта си от постиженията на факултета, а настоящият ректор Генчо Попов подчерта ролята му като значим център на наука и образование в страната.

Заместник-кметът Енчо Енчев изказа уважението си към труда на преподавателите и връчи почетен плакет на професор Павлов от името на кмета Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари