Русенски автор представи вампирска сага пред ученици в Шумен

0
Явор Цанев разказа за книгата си "Силвър и вампирите"
Явор Цанев разказа за книгата си "Силвър и вампирите" Снимка: БТА

Явор Цанев разказа за книгата си "Силвър и вампирите"

Явор Цанев, известен писател и издател от град Русе, запозна шуменски ученици със своята книга "Силвър и вампирите". Творческата среща се проведе в Народно читалище "Добри Войников - 1856" с участието на възпитаници на Средно училище "Панайот Волов" в град Шумен.

В разговор с БТА Цанев разкри интересни подробности около създаването на романа. Той сподели, че творбата е написана за около месец, а първото ѝ издание е публикувано през 2020 година, непосредствено преди началото на пандемията от COVID-19.

Второто издание на книгата носи допълнителен престиж. То включва информация за номинацията на "Силвър и вампирите" за Националната награда "Бисерче вълшебно". Освен това, романът е селектиран за издателския каталог "Бели гарвани" на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, Германия.

Цанев представи и една любопитна особеност на изданието - в долния десен ъгъл на нечетните страници са отпечатани специални изображения. При бързо разлистване те създават ефекта на движеща се анимация, което добавя интерактивен елемент към четенето.

Главният герой в романа е котка на име Силвестър, разкри авторът пред младата си аудитория. Този необичаен протагонист вероятно допринася за привлекателността на книгата сред по-младите читатели.

Освен "Силвър и вампирите", Цанев запозна учениците и с най-новия брой на списание "Дракус". Изданието, което той ръководи вече тринадесет години, е фокусирано върху публикуването на разкази и текстове в жанровете остросюжетна литература, фентъзи, фантастика, мистерии и ужаси.

Срещата с Явор Цанев е част от богатата културна програма на град Шумен. Тя е включена в рамките на единадесетото издание на Международния фестивал на популярната песен "Есенни шуменски вечери". Информация за това събитие, както и за други прояви, предназначени за различни възрастови групи, беше предоставена на брифинг в Община Шумен от Павлинка Марева, представител на Народно читалище "Добри Войников - 1856".

Интересно е да се отбележи, че в интервю за БТА през 2023 година Явор Цанев коментира тенденциите в съвременната фантастична литература. Според него апокалиптичните сюжети заемат доминиращо място в този жанр, което вероятно отразява определени обществени настроения и очаквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Джизъса
    Ама аз също бях дърт вампирин, нали карам последователите си да пият от кръвта ми,какъв да съм....
  • 2
    3
    Към ЯВОР ЦАНЕВ
    Г-Н ПИСАТЕЛ ,ВЗЕМАЙ СИ КНИГАТА ЗА ВАМПИРИ,ВЗЕМАЙ ВСИЧКИ ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И В САЩ С ПЪРВИЯТ САМОЛЕТ.
  • 4
    2
    345345
    прост човек, който е объркан и проповядва сатанински истории пред младите и лесни за обработване умове... ... защо не се намери един, който да напише една книга, в която възхвалява Исус, за това, че заради нас е умрял на кръста и с кръвта си е изкупил греховете и ни след това на третия ден е възкръснал? толкова ли не може никой да си преглътне гордостта и да го направи? да каже "СЛАВА НА ИСУС - НАЙ-ГОЛЕМИЯ!!!" - Yo it's amazing How Jesus Christ died to save em But they don't praise Him They'd rather be stuck in the same sin - He's God in the flesh Nobody can stop Him Not even death You gotta accept It's not a perspective It's objective He died and rose again So you can live When He stops your breath kid - Ft. Stephen the Levite, Phanatik - Mic Check 1, 2 - https://www.youtube.com/watch?v=LQ8Hp6XpgNA
  • 5
    1
    До Явор Цанев
    Това тема ли е,заглавие ли е? Силвър и Вампирите? Какво прави Силвър на вампирите че е нужно учениците да се запознаят със Силвър? Или вампирите му правят нещо важно за образованието му? По добре например да беше Драго и вампирите или Пламен или Пенчо и вампирите,нали? Силвър? Ван Хелзинки?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари